Edu-Art

Tehetség, gondolat, szervezés és pénz

2011.08.05. 15:59
Ajánlom
A sárospataki Crescendo Nyári Akadémián minden összejött, hogy augusztus 6-án bemutathassák Donizetti Szerelmi bájitalát.

Egy teljes operaelőadás létrehozása sem anyagi, sem művészeti szempontból nem könnyű feladat. A Crescendo Nyári Akadémiának azonban összejött: augusztus 6-án Sárospatakon mutatják be G. Donizetti Szerelmi bájital című operáját. A szervezők reménykednek abban, hogy kedvező lesz az időjárás, és az előadást a csillagos ég alatt, a Rákóczi-várban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Crescendo Nyári Akadémia nemzetközi összefogás erdeményeként jön létre immár nyolcadik éve, és ez az összefogás teszi lehetővé, hogy a sárosptakiak teljes operaelőadást láthassanak városukban. Két évvel ezelőtt Haydn Le pescatrici című operáját mutatták be a Crescendo Nyári Akadémia diákjai, az idén pedig Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját állítják színpadra a Rákóczi-várban.

A kéthetes intenzív próbaszakasz után a szereplők, a kórus és zenekar ma már a Rákóczi-várban készülnek a holnap esti főpróbára és a szombati bemutatóra. A Crescendo Nyári Akadémia diákjaiból és Miskolci Camerata zenészeiből összeállt zenekart Paolo Paroni olasz karnagy vezeti, az énekeseket pedig az amerikai Teresa Moyer rendezőasszony segíti a karakterfomálásban és történet elmesélésében. A közös nyelvet a partitúra és a zene képezi, hiszen mind a zenekari tagok, mind az énekesek a világ különböző pontjairól jöttek.

Mi kell egy operaelőadás létrehozásához? „Tehetség, gondolat, szervezés és pénz" - mondja a Crescendo Nyári Akadémia operamenedzsere, Mátrai Diána. A zenekart, az énekeseket, a karmestert, a rendezőt, a díszlettervezőt, a jelmeztervezőt, a korrepetítorokat, statisztákat, a háttérmunkásokat már nem is említi, hiszen egyértelmű, hogy rájuk is szükség van.  S hogy mi kell még? Kell a zene, a csodálatos szerelmi történet és a fiatalok üdesége, nyilatkozta Teresa Moyer rendezőasszony. Timothy Bentch, a Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetője pedig hozzátettei, hogy kell a közös akarat, és az áldás, mely az emberi erőfeszítést megsegíti.

Gaetano Donizetti: L'elisir d'amore (Szerelmi bájital)

2011. augusztus 6. szombat, 20.00 óra

Sárospataki Rákóczi-vár udvara

Nemorino: Gál Máté (HU)
Adina: Silvia Nagy (RO)
Belcore: Blas Canedo (USA)
Dulcamara: Maxim Sankirov (RU)
Giannetta: Yen Lin Chin (USA)
Dulcamara szolgái: Gradsach Zoltán (HU), Tóth Olivér (HU)
Il senatore: Gradsach Zoltán (HU)
La gondoliera: Hajdu Veronika (HU)

Közreműködnek: a Crescendo Nyári Akadémia hallgatóiból és tanáraiból alakult kórus és zenekar, illetve a Camerata Miskolc zenészei.

Betanító korrepetitor: Dallos Erika (HU)
Rendezőasszisztens: Kristin Smither (USA)
Jelmeztervező: Lisztopád Krisztina (HU)
Díszlettervező: Matthew Allar (USA)
Operamenedzser: Mátrai Diána Eszter (HU)

Karmester: Paolo Paroni (I)
Rendező: Teresa Moyer (USA)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.