Edu-Art

Teljessé válik Liszt háromszöge a középiskolások vetélkedőjében

2011.11.15. 17:55
Ajánlom
Weimar és Róma után az idősödő Liszt életében meghatározó harmadik városba, Budapestre vezeti a csapatokat a "Vándorélet" vetélkedő kilencedik fordulója.

A hullámokon járó Paulai Szent Ferenc Liszt által hangokba öntött legendáját sokan ismerik. Azt azonban már annál kevesebben tudják, hogy a zongoradarab vége felé Liszt idézi egy, a Szentről szóló 1860-as férfikari művét. A versenyzők a nyolcadik, római fordulóban megismerhették ezt a kórusmű-ritkaságot (melynek felvétele kiadott hanglemezen máig nem hozzáférhető), feladatuk pedig az volt, hogy megtalálják az idézet helyét a zongoradarabban. Megismerkedhettek továbbá a cecilianizmussal, a római katolikus egyházzene 19. századi reformmozgalmával, s feladatuk megoldásához cecilianista füllel kellett hallgatniuk Liszt Missa Choralisát. De szerezhettek pontokat azon párhuzamok felfedezésével is, melyek Liszt Via crucisa és a zeneszerzőre elementáris hatást gyakorló Albrecht Dürer keresztút-ábrázolásai között mutatkoznak.

A november 16-án kezdődő kilencedik forduló virtuális idejében Liszt visszatér a Pest-Budából Budapestté egyesült magyar fővárosba - ám a reformkor közéletének és kultúrájának legkiválóbb férfiúit már nem találja ott. Az ő emlékükre megkomponálja Magyar történelmi arcképek című sorozatát. A forduló valóságos idejében eközben ismét fölugrik az asztalra a titokzatos svájci műgyűjtőnő macskája, hogy gazdája iratait összekeverve újabb detektívmunkát szerezzen a csapatoknak, ezúttal épp a Történelmi arcképekkel kapcsolatban.

E zongoradarabok gyászát és Liszt kései stílusának szikárságát ellensúlyozandó, a versenyzők bepillanthatnak a Liszt-karikatúrákban nem szűkölködő korabeli élclapokba is. Ezt az érdeklődő nagyközönség is megteheti majd a forduló november 23-i lezárultát követően a http://vandorelet.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.