Edu-Art

Teljessé válik Liszt háromszöge a középiskolások vetélkedőjében

2011.11.15. 17:55
Ajánlom
Weimar és Róma után az idősödő Liszt életében meghatározó harmadik városba, Budapestre vezeti a csapatokat a "Vándorélet" vetélkedő kilencedik fordulója.

A hullámokon járó Paulai Szent Ferenc Liszt által hangokba öntött legendáját sokan ismerik. Azt azonban már annál kevesebben tudják, hogy a zongoradarab vége felé Liszt idézi egy, a Szentről szóló 1860-as férfikari művét. A versenyzők a nyolcadik, római fordulóban megismerhették ezt a kórusmű-ritkaságot (melynek felvétele kiadott hanglemezen máig nem hozzáférhető), feladatuk pedig az volt, hogy megtalálják az idézet helyét a zongoradarabban. Megismerkedhettek továbbá a cecilianizmussal, a római katolikus egyházzene 19. századi reformmozgalmával, s feladatuk megoldásához cecilianista füllel kellett hallgatniuk Liszt Missa Choralisát. De szerezhettek pontokat azon párhuzamok felfedezésével is, melyek Liszt Via crucisa és a zeneszerzőre elementáris hatást gyakorló Albrecht Dürer keresztút-ábrázolásai között mutatkoznak.

A november 16-án kezdődő kilencedik forduló virtuális idejében Liszt visszatér a Pest-Budából Budapestté egyesült magyar fővárosba - ám a reformkor közéletének és kultúrájának legkiválóbb férfiúit már nem találja ott. Az ő emlékükre megkomponálja Magyar történelmi arcképek című sorozatát. A forduló valóságos idejében eközben ismét fölugrik az asztalra a titokzatos svájci műgyűjtőnő macskája, hogy gazdája iratait összekeverve újabb detektívmunkát szerezzen a csapatoknak, ezúttal épp a Történelmi arcképekkel kapcsolatban.

E zongoradarabok gyászát és Liszt kései stílusának szikárságát ellensúlyozandó, a versenyzők bepillanthatnak a Liszt-karikatúrákban nem szűkölködő korabeli élclapokba is. Ezt az érdeklődő nagyközönség is megteheti majd a forduló november 23-i lezárultát követően a http://vandorelet.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.