Edu-Art

Tenor a kontra-oktávban

2011.11.22. 17:05
Ajánlom
Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek.

Egy énekes, aki játszi könnyedséggel blattol mindent, hangvilla híján gondolkodás nélkül megadja a tetszőleges kezdőhangot, s ha mindez nem volna elég, tenor létére minden zárlatot beénekel a basszus szólam alatt egy oktávval (tehát többnyire a kontra-fekvésben ... Ő Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor.

A Zeneakadémia karvezetés szakán diplomázott fiatalember olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek: nem csupán abszolút hallása, hanem herzhallása van. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden hangot, amit talán legtöbben csak „zajnak" nevezünk, ő egészen pontosan zenei hangként értelmez. Így például a 72-es trolin utazva a jármű minden egyes búgását meg tudta határozni, saját bevallása szerint átlagosan maximum 2-3 herz eltéréssel.

Kivételes hallásához párosul egy speciális énektechnika is, amelynek segítségével Viktor jelenleg öt és fél oktáv hangterjedelemmel bír, így saját szerzeményeit akár négy-öt szólamban is képes elénekelni. Saját határait feszegetvén egy rekordkísérlettel, a világ legmélyebb basszus hangjának kiéneklésével is megpróbálkozott. Itt látható a felvétel arról, ahogy az Old Ship of Zion című spirituálé saját feldolgozásának végén szubkontra(!) Asz hangot énekel:

Viktor természetesen nem gondolja magát a világ legjobb basszistájának, ő csak darabokat ír, s elénekli azokat - Viktor ugyanis zeneszerzőként is aktívan tevékenykedik. Hatással van rá Monteverditől John Williamsig mindenféle klasszikus zene, éppúgy, mint különféle könnyűzenék - ő az Omega együttest és Bobby McFerrint emelte ki - de ugyanilyen zenét, s ilyeténképpen improvizációs lehetőségeket hall a villamos csapágyainak zörgésében is. Egy szólamot kitalál, felvételt készít, majd improvizálva felénekli a többi szólamot is, a kottaképet pedig elraktározza az agyában. A zeneszerzés nála tehát nem hosszas gondolkodás, elmélyedés folyamata, s rengeteg áthúzott, kijavított, telejegyzetelt kotta írásával járó tevékenység, hanem szinte minden esetben improvizáció. Legutóbb pedig egy Bobby McFerrin munkássága előtt tisztelgő darabbal jelentkezett honlapján ill. youtube-csatornáján:

Aki kategorizálni szeretné, nehéz feladat előtt áll: nem a klasszikus értelemben vett énekes,  nem operaszínpadra való, de nem is csupán zeneszerző; nem kifejezetten komolyzenész, de könnyűzenésznek sem mondható. Mindennek a határán mozog, mert minden zenéből, pontosabban minden hangból merít.

Mindez először lenyűgözi az embert, de felmerül a kérdés, hogy miért és mire is jó ez?

Viktor álma, hogy lemezt készíthessen saját maga által kitalált nyelven írt könyvéből, melynek zenéjét is maga szerezte (a történet főhőse a Magyaróvári Viktor név annagrammájaként felfedezett Kayamar Vorti Virgo névre hallgat), de persze koncerteken is szívesen megmutatná különleges adottságait, zenei világát. Eddigi eredményeiről és terveiről hamarosan interjúban kérdezzük Kayamart!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.