Edu-Art

Tenor a kontra-oktávban

2011.11.22. 17:05
Ajánlom
Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek.

Egy énekes, aki játszi könnyedséggel blattol mindent, hangvilla híján gondolkodás nélkül megadja a tetszőleges kezdőhangot, s ha mindez nem volna elég, tenor létére minden zárlatot beénekel a basszus szólam alatt egy oktávval (tehát többnyire a kontra-fekvésben ... Ő Kayamar, azaz Magyaróvári Viktor.

A Zeneakadémia karvezetés szakán diplomázott fiatalember olyan zenei képességekkel rendelkezik, amelyek átlagos ember, átlagos zenész számára egészen elképzelhetetlenek: nem csupán abszolút hallása, hanem herzhallása van. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden hangot, amit talán legtöbben csak „zajnak" nevezünk, ő egészen pontosan zenei hangként értelmez. Így például a 72-es trolin utazva a jármű minden egyes búgását meg tudta határozni, saját bevallása szerint átlagosan maximum 2-3 herz eltéréssel.

Kivételes hallásához párosul egy speciális énektechnika is, amelynek segítségével Viktor jelenleg öt és fél oktáv hangterjedelemmel bír, így saját szerzeményeit akár négy-öt szólamban is képes elénekelni. Saját határait feszegetvén egy rekordkísérlettel, a világ legmélyebb basszus hangjának kiéneklésével is megpróbálkozott. Itt látható a felvétel arról, ahogy az Old Ship of Zion című spirituálé saját feldolgozásának végén szubkontra(!) Asz hangot énekel:

Viktor természetesen nem gondolja magát a világ legjobb basszistájának, ő csak darabokat ír, s elénekli azokat - Viktor ugyanis zeneszerzőként is aktívan tevékenykedik. Hatással van rá Monteverditől John Williamsig mindenféle klasszikus zene, éppúgy, mint különféle könnyűzenék - ő az Omega együttest és Bobby McFerrint emelte ki - de ugyanilyen zenét, s ilyeténképpen improvizációs lehetőségeket hall a villamos csapágyainak zörgésében is. Egy szólamot kitalál, felvételt készít, majd improvizálva felénekli a többi szólamot is, a kottaképet pedig elraktározza az agyában. A zeneszerzés nála tehát nem hosszas gondolkodás, elmélyedés folyamata, s rengeteg áthúzott, kijavított, telejegyzetelt kotta írásával járó tevékenység, hanem szinte minden esetben improvizáció. Legutóbb pedig egy Bobby McFerrin munkássága előtt tisztelgő darabbal jelentkezett honlapján ill. youtube-csatornáján:

Aki kategorizálni szeretné, nehéz feladat előtt áll: nem a klasszikus értelemben vett énekes,  nem operaszínpadra való, de nem is csupán zeneszerző; nem kifejezetten komolyzenész, de könnyűzenésznek sem mondható. Mindennek a határán mozog, mert minden zenéből, pontosabban minden hangból merít.

Mindez először lenyűgözi az embert, de felmerül a kérdés, hogy miért és mire is jó ez?

Viktor álma, hogy lemezt készíthessen saját maga által kitalált nyelven írt könyvéből, melynek zenéjét is maga szerezte (a történet főhőse a Magyaróvári Viktor név annagrammájaként felfedezett Kayamar Vorti Virgo névre hallgat), de persze koncerteken is szívesen megmutatná különleges adottságait, zenei világát. Eddigi eredményeiről és terveiről hamarosan interjúban kérdezzük Kayamart!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.