Edu-Art

Tiszta források a szabadidőben

2013.09.27. 15:57
Ajánlom
Végéhez érkezett a Kodály Intézet közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektje.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Kodály Intézete az Új Széchenyi Terv keretében nyert TÁMOP pályázaton csaknem 25 milliós forintos forrásból valósította meg a Tiszta források a szabadidőben című, közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektet a 2012/2013-as tanév során.

A Zeneakadémia mint a hazai zenei élet központja, a felsőfokú zeneművészeti oktatás és az 2013 októberétől induló önálló koncertszervezői tevékenység mellett jelentős kulturális feladatot lát el a koncertpedagógia, illetve a zenei ismeretterjesztés területén is. A Tiszta források a szabadidőben projekt során a Zeneakadémia pedagógiai centrumaként működő Kodály Intézet fő küldetése az volt, hogy a partnerintézményekben olyan tartalmas tanórán kívül foglalkozásokat szervezzenek, melynek során lehetőséget nyújtanak a diákok számára a szabadidő kulturált eltöltésére és a tehetséggondozás alapjait is megteremtsék. Összesen hat (négy kecskeméti és két komlói) oktatási-nevelési intézmény vett részt a projektben. Az óvodákban hat-, az iskolákban tízfős csoportok foglalkoztak a gyerekekkel heti szakkörök, tehetséggondozás-, fejlesztés valamint versenyek és vetélkedők formájában, a foglalkozások témája pedig az óvodai népi játékoktól kezdve egészen az iskolai kamarazenei szakkörig terjedt.

Annak érdekében, hogy az óvodai és iskolai szakkörök még magasabb szinten folyhassanak, több művésztanár is részt vett a projektben. Az ő feladatuk részben az órák megfigyelésére és a szakmai tanácsadásra terjedt ki. Nagy örömünkre szolgált, hogy programhoz a magyar zenepedagógia olyan elismert szakemberei csatlakoztak, mint Barabás Edina, Dr. Gáll Ferencné Gróh Ilona, Kocsárné Herboly Ildikó, Thész Gabriella és Vakler Anna. A különböző zenei szakkörök mellett népdaléneklési, kamaraéneklési, bicíniuméneklési és hangszeres versenyek is rendeztek, a dobogós helyezést elért diákok pedig könyvutalványokat vehettek át.

A TÁMOP-pályázat a 2013/2014-es tanévben is folytatódik, más iskolák és zenepedagógusok számára kínálva hasonló lehetőségeket. A Kodály Intézet a következő néhány évben olyan általános és középiskolákból, valamint gyermek és ifjúsági kórusokból álló hálózatot kíván maga köré építeni, amelynek intézményi és egyéni tagjai igénylik a megújulást, s a Kodály Intézet támogatására tartanak igényt. A hálózat kialakításában olyan partnerekre számítanak, ahol az igazgatótól kezdve a fizikatanárig mindenki hisz a zenei nevelés erejében, s ehhez képes is megfelelő erőket mozgósítani, ahol a Kodály Intézetben továbbképzésein képzett tanárok oktatnak és ahol a zenei alkotómunkához megfelelő légkör teremtethető. A kialakuló rendszerben a Kodály Intézet biztosítaná az iskolai zenepedagógiai programok szakfelügyeletét, a tanárok éves továbbképzését, s közösen megvalósítandó projekteket szervezne. 

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 24. 998. 184 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0089 „Tiszta források a szabadidőben" című projektjét, mely 2012. október 1. és 2013. szeptember 30. között valósult meg. A projekt eredményeiről bővebben a Zeneakadémia honlapján olvashatnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.