Edu-Art

Tiszta források a szabadidőben

2013.09.27. 15:57
Ajánlom
Végéhez érkezett a Kodály Intézet közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektje.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Kodály Intézete az Új Széchenyi Terv keretében nyert TÁMOP pályázaton csaknem 25 milliós forintos forrásból valósította meg a Tiszta források a szabadidőben című, közoktatásban résztvevő gyerekek zenei oktatásának megújítására és fejlesztésére irányuló projektet a 2012/2013-as tanév során.

A Zeneakadémia mint a hazai zenei élet központja, a felsőfokú zeneművészeti oktatás és az 2013 októberétől induló önálló koncertszervezői tevékenység mellett jelentős kulturális feladatot lát el a koncertpedagógia, illetve a zenei ismeretterjesztés területén is. A Tiszta források a szabadidőben projekt során a Zeneakadémia pedagógiai centrumaként működő Kodály Intézet fő küldetése az volt, hogy a partnerintézményekben olyan tartalmas tanórán kívül foglalkozásokat szervezzenek, melynek során lehetőséget nyújtanak a diákok számára a szabadidő kulturált eltöltésére és a tehetséggondozás alapjait is megteremtsék. Összesen hat (négy kecskeméti és két komlói) oktatási-nevelési intézmény vett részt a projektben. Az óvodákban hat-, az iskolákban tízfős csoportok foglalkoztak a gyerekekkel heti szakkörök, tehetséggondozás-, fejlesztés valamint versenyek és vetélkedők formájában, a foglalkozások témája pedig az óvodai népi játékoktól kezdve egészen az iskolai kamarazenei szakkörig terjedt.

Annak érdekében, hogy az óvodai és iskolai szakkörök még magasabb szinten folyhassanak, több művésztanár is részt vett a projektben. Az ő feladatuk részben az órák megfigyelésére és a szakmai tanácsadásra terjedt ki. Nagy örömünkre szolgált, hogy programhoz a magyar zenepedagógia olyan elismert szakemberei csatlakoztak, mint Barabás Edina, Dr. Gáll Ferencné Gróh Ilona, Kocsárné Herboly Ildikó, Thész Gabriella és Vakler Anna. A különböző zenei szakkörök mellett népdaléneklési, kamaraéneklési, bicíniuméneklési és hangszeres versenyek is rendeztek, a dobogós helyezést elért diákok pedig könyvutalványokat vehettek át.

A TÁMOP-pályázat a 2013/2014-es tanévben is folytatódik, más iskolák és zenepedagógusok számára kínálva hasonló lehetőségeket. A Kodály Intézet a következő néhány évben olyan általános és középiskolákból, valamint gyermek és ifjúsági kórusokból álló hálózatot kíván maga köré építeni, amelynek intézményi és egyéni tagjai igénylik a megújulást, s a Kodály Intézet támogatására tartanak igényt. A hálózat kialakításában olyan partnerekre számítanak, ahol az igazgatótól kezdve a fizikatanárig mindenki hisz a zenei nevelés erejében, s ehhez képes is megfelelő erőket mozgósítani, ahol a Kodály Intézetben továbbképzésein képzett tanárok oktatnak és ahol a zenei alkotómunkához megfelelő légkör teremtethető. A kialakuló rendszerben a Kodály Intézet biztosítaná az iskolai zenepedagógiai programok szakfelügyeletét, a tanárok éves továbbképzését, s közösen megvalósítandó projekteket szervezne. 

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 24. 998. 184 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0089 „Tiszta források a szabadidőben" című projektjét, mely 2012. október 1. és 2013. szeptember 30. között valósult meg. A projekt eredményeiről bővebben a Zeneakadémia honlapján olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.