Edu-Art

"Tudtam, hogy nekem is a zenével kell foglalkoznom"

2013.04.29. 12:10
Ajánlom
Az "Erste az elsőkért" ösztöndíjasokat egy rövid interjú során bemutató sorozatunkban ezúttal Pecze Balázs fiatal trombitásról olvashatnak.

Az Erste Bank Hungary Zrt. két éve alapította meg az Erste az elsőkért tehetségtámogató programot. A Zeneakadémia hallgatói számára kiírt ösztöndíjprogram keretében az egyetem legtehetségesebb növendékei a bank támogatásával havi ösztöndíjat szerezhetnek, valamint a művészi karrier felépítésében elengedhetetlen ismeretekkel vértezhetik fel magukat. A fiatal ösztöndíjasokat egy rövid interjú során bemutató sorozatunk ötödik részében Pecze Balázsról olvashatnak. 


A most 24 éves Pecze Balázs 2012-ben lett az Erste egyik ösztöndíjasa. Édesapja révén a zene mindig is része volt az életének. Ő maga tíz évesen kezdett el játszani, mára pedig már számos zenekari formációban van lehetősége megmutatkozni, köztük például a Pátkai Rozina Quintetben.

- Egy kicsit kutakodtam a neten és láttam, hogy édesapád is trombitaművész. Gondolom, tőle ered a zene szeretete. Mesélnél arról, hogyan lett a zene az életed része?

- Édesapám egy kis faluban született Mázán, ahol bánya működött. A bánya fúvószenekarában édesapám és öccse is játszott. Bár a faluban akkoriban a legtöbb fiúból bányász lett, dédnagyapám javaslatára édesapám inkább a trombitát választotta. Ezt követően került a Zeneakadémiára és lett trombitaművész. A mázai bányászzenekar pedig - igaz, bánya már nincs - azóta is folyamatosan működik, nagybátyám vezetésével. A zene és a trombita emiatt mindig ott volt velem, és tudtam, hogy nekem is ezzel kell foglalkoznom. Ma már az összes családtagnak van valami kapcsolata a zenével. Nővérem karvezetés szakon diplomázott, unokatestvérem klarinétművész, Hamburgban él. Mivel a barátnőm is zenész, úgy gondolom, a későbbiekben is elkerülhetetlen, hogy ne szóljon valamilyen hangszer otthon.

- Az alapokat tehát otthon kaptad. Mesélnél kicsit a tanulmányaidról is?

- A Weiner Leó konziban Huszár Gábor és Kis András tanár úr növendéke voltam. A trombita tanszak mindig is nagyon erős volt a Weinerben, ez annak is köszönhető, hogy mind a négy trombitatanár rendkívül jó szakember. Emellett - más iskolákkal ellentétben - bevett hagyománya van annak, hogy nemcsak egy tanár hallgatja meg a produkciókat, hanem minden tanár véleményét ki lehet kérni. Nagyon ritka, hogy ilyen összetartásban tud működni egy tanszak, de azt hiszem, éppen ezért ilyen sikeres. Amikor a Zeneakadémiára kerültem, Szűcs Zoltán tanár úr növendéke lettem, aminek érdekessége, hogy első tanítványa édesapám, utolsó pedig én voltam. Jelenleg Kirsch János tanár úr osztályába járok, az ő útmutatásai alapján készülök a versenyekre.

- 2001 óta veszel részt kurzusokon, számos verseny, fellépés van már mögötted. Melyikre vagy a legbüszkébb?

- A 2007-es országos trombitaversenyen 1. helyezést kaptam, annak nagyon örültem. 2008-ban a brno-i nemzetközi versenyen 3. helyezést kaptam, ott pedig a tapasztalatszerzés és a megmérettetés más országból való fiatal trombitásokkal volt nagy élmény számomra. 2008-ban a Magyar Rádióban rendezték meg a Tomsits Rudolf jazztrombitaversenyt, ahol második helyezést értem el. Nagyon örültem ennek a díjnak, mert Tomsits Rudi bácsi családi jóbarát volt. Illetve egy 2011-es fellépést emelnék ki, a Budapest Jazz Orchestrával játszhattam a bécsi Porgy&Bess Clubban, ahol a dobos Jeff Ballard volt.

- Tanáraid szerint nagyon kreatív vagy. Hogyan mutatod meg ezt zenélés közben?

- Szeretem, amikor a zenében a többi partner „feldobja a labdát", a kérdés az, hogyan ütöm le. Sok variáció van, és ezt mindig a pillanat adja.

- Ez a kreativitás akkor is jellemző rád, amikor kilépsz az egyetem, próbaterem ajtaján? Mivel foglalkozol, amikor éppen nem zenélsz?

- A gyakorlás, a próbák és a koncertekre való felkészülés mellett nincs sok szabadidőm. Szerencsém van, hogy olyan a foglalkozásom, ami a szívemhez nőtt. Mellette természetesen próbálok időt szakítani sportra, gasztronómiára, sétára, olvasásra, és ha hazajutok Szekszárdra, szívesen segítek szüleimnek a kertészkedésben.

- Térjünk vissza a zenélésre, azon belül is a fellépésekre, hiszen sok jazz formációban, többek közt a Pátkai Rozina Quintetben is játszol. Hol játszotok, milyen programok várnak rátok a közeljövőben?

- Május 7-én játszom a Müpa Hangulatkoncertjén egy kiváló zongorista barátom, Oláh Krisztián Quintetjével, május 15-én a Budapest Jazz Clubban játszom a Rezesek estjén. Ugyanitt június 18-án a Pátkai Rozina Quintettel lesz a lemezbemutató koncertünk.

- Ez nyilván csak egy szegmense a zenének. Milyen más műfajban vagy még otthon?

- Szeretem magam kipróbálni különböző műfajokban. A Zeneakadémián a klasszikus trombita repertoárral és zenekari szólamismerettel foglalkozunk. Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy az akadémia szimfonikus zenekarában én játszhattam Brahms ll. szimfóniájában az első trombita szólamot. Egy egészen más műfaj pedig a színházi zene, játszom a Centrál Színház Cabaret című zenés darabjában, olyan színművészek mögött, mint Básti Juli és Haumann Péter.

- És mi a távoli jövőkép? Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója vagy. A tanulmányaid befejezését követően mik a terveid?

- Szeretnék a Zeneakadémia után még néhány évet külföldön tanulni, világot látni, utána egy még fejlettebb tudással hazatérni, és azt koncertjátékban, tanításban itthon kamatoztatni, hogy az eddig nagyon jól felépített magyar trombitás imázst munkámmal én is tovább építhessem.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Színház

A színészek kérése ellenére sem teszteli hetente dolgozóit a Vígszínház

„Nem lehet, hogy ne lássunk a pénzen túl” – írta közösségi oldalán a Vígszínház művésze, Wunderlich József, aggodalmát fejezve ki az iránt, hogy a karantén után tesztelés nélkül kell színpadra állnia. Az ügyre Rudolf Péter is reagált.
Színház

„Nem téged támadlak, a rendszert támadom” – Wunderlich József szerint Rudolf Péter kifordult önmagából

A színész alig néhány órával azután, hogy Facebook-bejegyzésben állt ki az állítása szerint nem megfelelő járványügyi intézkedések miatt, reagált Rudolf Péter HVG-nyilatkozatára, újabb visszaélésről rántva le a leplet.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.