Edu-Art

Új helyszínen lépnek fel a Zeneakadémiások

2015.04.24. 16:34
Ajánlom
Bemutatkozási lehetőséget kapnak a Zeneakadémia tehetséges növendékei az Újbudai Kulturális Intézet tavaly szeptemberben megnyílt új művészeti központjában, a Csontváry Művészeti Udvarházban a két intézmény között létrejött együttműködési megállapodás gyümölcseként.

A 2015/16-os évadban induló, Rivaldafény című koncertsorozaton a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékei, köztük a népzene tanszék, a vonós tanszék, a zeneszerzés tanszék, a billentyűs és akkordikus hangszerek tanszéke, az egyházzene tanszék, az ének tanszék, a fúvós tanszék, a dzsessz tanszék és a kamarazene műhely is fellépési lehetőséget kap. Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója elmondta: az együttműködés ötlete Perényi Eszter hegedűművésztől, a Zeneakadémia tanárától származik, aki Perényi Miklóssal és Jandó Jenővel együtt fellépett a Csontváry Művészeti Udvarház tavaly szeptemberi megnyitó hangversenyén. "Eszter ekkor említette, milyen jó hely lenne ez arra, hogy a zeneakadémisták egy-egy verseny előtt bejátszhassák magukat, és egyúttal bemutatkozási lehetőséget kapjanak a nagyközönség előtt. Mi örömmel fogadtuk az ötletet, hiszen ez egy olyan projekt, amely mindenkinek jó" - mondta Preisinger Éva.

Az első "mintakoncert" május 16-án lesz, majd szeptembertől havi rendszerességgel tartanak kamarazenei hangversenyeket végig a 2015/16-os évadban. Egy-egy koncert fellépőit több tanszék adja majd össze, a műsort pedig egy koncepcióra felfűzve szerkesztik meg - magyarázta az igazgató, hozzátéve, hogy a fellépők kiválasztása, és a sorozat egész szakmai gondozása a Zeneakadémia kezében van, ők befogadóként vesznek részt az együttműködésben. Preisinger Éva elmondta: a koncertsorozatot felvezető április 23-ai sajtótájékoztatón Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora bejelentette, hogy a sorozat művészeti vezetője az ötletgazda, Perényi Eszter lesz. Az egyes koncertek fellépőit és műsorát az Újbudai Kulturális Intézet honlapján (ujbudakulti.hu) teszik majd közzé, amint kialakul egy-egy hangverseny végleges programja.

A 2014 szeptemberében megnyílt Csontváry Művészeti Udvarház 200 személyes színház- és hangversenyteremmel várja közönségét a Bartók Béla út 32. szám alatt, a Hadik Kávéház közelében. Mint Preisinger Éva elmondta, egy bérház lefedett belső udvaráról van szó, amelyhez két galéria, a kortárs művészetet kiállító B32 Galéria, valamint a fiatal ipar- és fotóművészek munkáit bemutató Trezor Galéria kapcsolódik. "A színpadon komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek mellett színházi előadásoknak is helyet adunk, a közönség pedig az előadás előtt vagy a szünetben a galériákba is benézhet" - mondta.

Újbuda friss művészeti centrumát az európai uniós támogatással 2011-ben elindított Újbuda Kulturális Városközpont program utolsó fontos elemeként adták át. Az udvarház névadójának azért éppen Csontváryt választották, mert műterme a szomszédos házban volt. A festő élete utolsó évtizedét töltötte itt 1919 nyaráig, a lakás ma magántulajdonban van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.