Edu-Art

Új helyszínen lépnek fel a Zeneakadémiások

2015.04.24. 16:34
Ajánlom
Bemutatkozási lehetőséget kapnak a Zeneakadémia tehetséges növendékei az Újbudai Kulturális Intézet tavaly szeptemberben megnyílt új művészeti központjában, a Csontváry Művészeti Udvarházban a két intézmény között létrejött együttműködési megállapodás gyümölcseként.

A 2015/16-os évadban induló, Rivaldafény című koncertsorozaton a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékei, köztük a népzene tanszék, a vonós tanszék, a zeneszerzés tanszék, a billentyűs és akkordikus hangszerek tanszéke, az egyházzene tanszék, az ének tanszék, a fúvós tanszék, a dzsessz tanszék és a kamarazene műhely is fellépési lehetőséget kap. Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója elmondta: az együttműködés ötlete Perényi Eszter hegedűművésztől, a Zeneakadémia tanárától származik, aki Perényi Miklóssal és Jandó Jenővel együtt fellépett a Csontváry Művészeti Udvarház tavaly szeptemberi megnyitó hangversenyén. "Eszter ekkor említette, milyen jó hely lenne ez arra, hogy a zeneakadémisták egy-egy verseny előtt bejátszhassák magukat, és egyúttal bemutatkozási lehetőséget kapjanak a nagyközönség előtt. Mi örömmel fogadtuk az ötletet, hiszen ez egy olyan projekt, amely mindenkinek jó" - mondta Preisinger Éva.

Az első "mintakoncert" május 16-án lesz, majd szeptembertől havi rendszerességgel tartanak kamarazenei hangversenyeket végig a 2015/16-os évadban. Egy-egy koncert fellépőit több tanszék adja majd össze, a műsort pedig egy koncepcióra felfűzve szerkesztik meg - magyarázta az igazgató, hozzátéve, hogy a fellépők kiválasztása, és a sorozat egész szakmai gondozása a Zeneakadémia kezében van, ők befogadóként vesznek részt az együttműködésben. Preisinger Éva elmondta: a koncertsorozatot felvezető április 23-ai sajtótájékoztatón Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora bejelentette, hogy a sorozat művészeti vezetője az ötletgazda, Perényi Eszter lesz. Az egyes koncertek fellépőit és műsorát az Újbudai Kulturális Intézet honlapján (ujbudakulti.hu) teszik majd közzé, amint kialakul egy-egy hangverseny végleges programja.

A 2014 szeptemberében megnyílt Csontváry Művészeti Udvarház 200 személyes színház- és hangversenyteremmel várja közönségét a Bartók Béla út 32. szám alatt, a Hadik Kávéház közelében. Mint Preisinger Éva elmondta, egy bérház lefedett belső udvaráról van szó, amelyhez két galéria, a kortárs művészetet kiállító B32 Galéria, valamint a fiatal ipar- és fotóművészek munkáit bemutató Trezor Galéria kapcsolódik. "A színpadon komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek mellett színházi előadásoknak is helyet adunk, a közönség pedig az előadás előtt vagy a szünetben a galériákba is benézhet" - mondta.

Újbuda friss művészeti centrumát az európai uniós támogatással 2011-ben elindított Újbuda Kulturális Városközpont program utolsó fontos elemeként adták át. Az udvarház névadójának azért éppen Csontváryt választották, mert műterme a szomszédos házban volt. A festő élete utolsó évtizedét töltötte itt 1919 nyaráig, a lakás ma magántulajdonban van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Színház

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.