Edu-Art

Új képzés és konferencia a Ward Mária Iskolában

2014.11.13. 14:20
Ajánlom
A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul a következő tanévben. Az intézményben Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban címmel konferenciát is szerveznek november 14-én.

A 2015/2016-os tanévben a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium mellett zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul egyházzenész, klasszikus zenész régizenei specializációval és népzenész szakmairányokon. A szakmai ismeretek a minőségi közismereti oktatás mellett párhuzamos képzésben, valamint érettségi után OKJ-s képzésen sajátíthatók el. Az induló képzések az egyetemes, európai és nemzeti hagyományok ápolására, továbbadására, valamint a kulturális örökség megőrzésére szolgálnak. Budapesten ez az első egyházi fenntartású intézmény, ahol középszinten egyházzenei oktatás működik. A klasszikus zenész szakokon a historikus előadásmód elsajátítására, a korabeli előadói gyakorlat megismerésére és alkalmazására kerül a hangsúly, ami egyedülálló a jelenlegi hazai köznevelési intézményrendszerben. A három szakmairány együttes jelenlétével egymásra hatnak a korok és stílusok, a szakrális és profán tartalmak, az egyéni és a közösségi élmények, az aktív és a befogadó szerepek. Az iskola együttműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem érintett tanszékeivel is.

 2014. november 14-én a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban rendezik meg az Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban című konferenciát, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott "Művészeti szakközépiskolák jogi szabályozását és fejlesztései lehetőségeit érintő vizsgálatok, valamint a hatékony működést elősegítő fejlesztések támogatása" projekt keretében valósul meg.

2014. november 28-án pénteken 19 órai kezdettel  jótékonysági hangversenyt rendeznek az iskola javára a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A befolyt összeget a zeneművészeti szakközépiskola hangszervásárlására is fordítják. Decemberben a Ward Mária Iskola a nagyközönség számára is megnyitja kapuit. Az intézmény felújított Tolnay Klári terme komolyzenei és népzenei hangversenyeknek is otthont ad majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.