Edu-Art

Új képzés és konferencia a Ward Mária Iskolában

2014.11.13. 14:20
Ajánlom
A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul a következő tanévben. Az intézményben Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban címmel konferenciát is szerveznek november 14-én.

A 2015/2016-os tanévben a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium mellett zeneművészeti szakközépiskolai képzés indul egyházzenész, klasszikus zenész régizenei specializációval és népzenész szakmairányokon. A szakmai ismeretek a minőségi közismereti oktatás mellett párhuzamos képzésben, valamint érettségi után OKJ-s képzésen sajátíthatók el. Az induló képzések az egyetemes, európai és nemzeti hagyományok ápolására, továbbadására, valamint a kulturális örökség megőrzésére szolgálnak. Budapesten ez az első egyházi fenntartású intézmény, ahol középszinten egyházzenei oktatás működik. A klasszikus zenész szakokon a historikus előadásmód elsajátítására, a korabeli előadói gyakorlat megismerésére és alkalmazására kerül a hangsúly, ami egyedülálló a jelenlegi hazai köznevelési intézményrendszerben. A három szakmairány együttes jelenlétével egymásra hatnak a korok és stílusok, a szakrális és profán tartalmak, az egyéni és a közösségi élmények, az aktív és a befogadó szerepek. Az iskola együttműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem érintett tanszékeivel is.

 2014. november 14-én a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnáziumban rendezik meg az Egyházzene, régizene és népzene az oktatásban című konferenciát, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott "Művészeti szakközépiskolák jogi szabályozását és fejlesztései lehetőségeit érintő vizsgálatok, valamint a hatékony működést elősegítő fejlesztések támogatása" projekt keretében valósul meg.

2014. november 28-án pénteken 19 órai kezdettel  jótékonysági hangversenyt rendeznek az iskola javára a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A befolyt összeget a zeneművészeti szakközépiskola hangszervásárlására is fordítják. Decemberben a Ward Mária Iskola a nagyközönség számára is megnyitja kapuit. Az intézmény felújított Tolnay Klári terme komolyzenei és népzenei hangversenyeknek is otthont ad majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.