Edu-Art

Új lendület a hazai zeneoktatásnak

2014.12.01. 09:02
Ajánlom
A magyar gitároktatás népszerűsítésében segíthet és az ország imázsát is javítja az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megrendezése. Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, és Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint a rendezvény elismert színvonala a Zeneakadémia, az oktatási munka és az egész ország sikere.

Fokozza a hazai gitároktatás népszerűségét, és növeli a magyar zene elismertségét külföldön az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megszervezése. Az eseményen számos világhírű zenész, oktató vett részt, és kivétel nélkül elégedettek voltak a szervezéssel, lebonyolítással. Az ingyenesen látogatható versenyprogramokra az érdeklődők be sem fértek a terembe, a folyosón állva is hallgatták a muzsikát. A döntőre és a gálaműsorra pedig minden jegy elfogyott - értékelt dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, aki zsűritagként is segítette a rendezvény lebonyolítását. "Rendkívül magas volt a szakmai színvonal, örömmel jöttek a versenyzők és a zsűritagok és a rendezvényt nagy nemzetközi várakozás előzte meg. Olyan volt a versenykiírás, hogy a feltételeknek eleve csak a legjobbak feleltek meg. Kiemelkedő, hogy 20 országból 36 versenyző jelentkezett, ami egy első rendezvényen nagyon magas szám. Nyolc magyar fiatal indult, és nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyszerűen állták a versenyt a külföldi versenyzőkkel, még akkor is, ha nem kerültek a döntőbe. Ezt a nemzetközi zsűri is visszajelezte nekünk" - értékelte dr. Vigh Andrea.

"Nagyon sokat számított Eötvös József professzornak, a rendezvény életre hívójának nemzetközi reputációja. Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny nem volt előzmények nélküli, hiszen 2006 óta minden évben megrendezik a Balatonfüredi Gitárfesztivált. Ez a rendezvény volt a pont az i-re." A Gitárverseny tovább erősíti a Zeneakadémia külföldi kapcsolatait és nagyon fontos, hogy a nemzetközi versenyek sorában egy új, magyar esemény jelent meg. Az intézmény rektora hozzátette: „minden résztvevő nagyra értékelte, hogy egy ilyen patinás helyszínen adtunk helyet az eseménynek."

"Örülök, hogy részese lehettem egy hatalmas terv megvalósításának" - tette hozzá Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, aki szerint nemcsak a zenei oktatás, de az egész ország profitálhat a verseny megrendezéséből. "Már államtitkárként és az NKA alelnökeként is szorgalmaztam Eötvös tanár úrral együtt a minél több ember számára, rendszeresen elérhető zeneoktatást, hiszen közismert a zene kedvező neurobiológiai hatása, fokozza a kreativitást, elősegíti a többi ismeret elsajátítását. A gitárverseny a hazai oktatás számára is nagy jelentőségű. A gitár eleve népszerű hangszer a könnyűzene és a rockzene révén, amely műfajok segítenek abban, hogy a hangszer klasszikus oldalát is többen megismerjék" - mondta Doncsev András. Az alelnök hozzátette, az egész ország számára elismerés, hogy a meghívottak és a külföldi versenyzők egyértelműen kijelenthették, hogy a világ legszebb zeneakadémiáján vendégeskedtek. A szakemberek egyértelmű véleménye, hogy érdemes folytatni a sorozatot, ennek részleteiről hamarosan egyeztetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.