Edu-Art

Új lendület a hazai zeneoktatásnak

2014.12.01. 09:02
Ajánlom
A magyar gitároktatás népszerűsítésében segíthet és az ország imázsát is javítja az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megrendezése. Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, és Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint a rendezvény elismert színvonala a Zeneakadémia, az oktatási munka és az egész ország sikere.

Fokozza a hazai gitároktatás népszerűségét, és növeli a magyar zene elismertségét külföldön az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny megszervezése. Az eseményen számos világhírű zenész, oktató vett részt, és kivétel nélkül elégedettek voltak a szervezéssel, lebonyolítással. Az ingyenesen látogatható versenyprogramokra az érdeklődők be sem fértek a terembe, a folyosón állva is hallgatták a muzsikát. A döntőre és a gálaműsorra pedig minden jegy elfogyott - értékelt dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, aki zsűritagként is segítette a rendezvény lebonyolítását. "Rendkívül magas volt a szakmai színvonal, örömmel jöttek a versenyzők és a zsűritagok és a rendezvényt nagy nemzetközi várakozás előzte meg. Olyan volt a versenykiírás, hogy a feltételeknek eleve csak a legjobbak feleltek meg. Kiemelkedő, hogy 20 országból 36 versenyző jelentkezett, ami egy első rendezvényen nagyon magas szám. Nyolc magyar fiatal indult, és nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyszerűen állták a versenyt a külföldi versenyzőkkel, még akkor is, ha nem kerültek a döntőbe. Ezt a nemzetközi zsűri is visszajelezte nekünk" - értékelte dr. Vigh Andrea.

"Nagyon sokat számított Eötvös József professzornak, a rendezvény életre hívójának nemzetközi reputációja. Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny nem volt előzmények nélküli, hiszen 2006 óta minden évben megrendezik a Balatonfüredi Gitárfesztivált. Ez a rendezvény volt a pont az i-re." A Gitárverseny tovább erősíti a Zeneakadémia külföldi kapcsolatait és nagyon fontos, hogy a nemzetközi versenyek sorában egy új, magyar esemény jelent meg. Az intézmény rektora hozzátette: „minden résztvevő nagyra értékelte, hogy egy ilyen patinás helyszínen adtunk helyet az eseménynek."

"Örülök, hogy részese lehettem egy hatalmas terv megvalósításának" - tette hozzá Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, aki szerint nemcsak a zenei oktatás, de az egész ország profitálhat a verseny megrendezéséből. "Már államtitkárként és az NKA alelnökeként is szorgalmaztam Eötvös tanár úrral együtt a minél több ember számára, rendszeresen elérhető zeneoktatást, hiszen közismert a zene kedvező neurobiológiai hatása, fokozza a kreativitást, elősegíti a többi ismeret elsajátítását. A gitárverseny a hazai oktatás számára is nagy jelentőségű. A gitár eleve népszerű hangszer a könnyűzene és a rockzene révén, amely műfajok segítenek abban, hogy a hangszer klasszikus oldalát is többen megismerjék" - mondta Doncsev András. Az alelnök hozzátette, az egész ország számára elismerés, hogy a meghívottak és a külföldi versenyzők egyértelműen kijelenthették, hogy a világ legszebb zeneakadémiáján vendégeskedtek. A szakemberek egyértelmű véleménye, hogy érdemes folytatni a sorozatot, ennek részleteiről hamarosan egyeztetnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.