Edu-Art

Új Steinway-zongora Debrecenben

2016.03.01. 10:59
Ajánlom
Tanári hangversennyel debütál március 1-jén este a Debreceni Egyetem zeneművészeti karán az a csúcsminőségű Steinway-zongora, amelyet 50 millió forintos célzott állami támogatással vásárolt meg az intézmény.

A zeneművészeti kar több mint két évtizedes vágya volt egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése, amely a karon folyó zongoratanár- és zongoraművész-képzésnek alapfeltétele és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg - mondta a hangverseny alkalmából a kar dékánja.

Steinway zongora

Steinway zongora

Duffek Mihály szerint az új hangszer fontos az oktatás szempontjából, de minőségi változást jelent a debreceni koncertéletben is azzal, hogy lehetőséget tudnak a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez.

Hozzátette: a csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt is, hogy a Liszt-terem akár a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehetne olyan környezetet és technikát biztosítani, ami egyben bevételi forrásként is szolgálhat majd a zeneművészeti kar számára.

Bács Zoltán, a DE kancellárja kiemelte: 2014-ben sikerült elérnünk a fenntartónál, hogy a következő évi költségvetésbe bekerüljön a hangszerpark bővítésére fordítható összeg, de itt nem lehet megállni.

Felújításra szorul a zongorának helyet adó Liszt terem, új hangszerekre lenne szüksége a vonósoknak és fúvósoknak is, ahhoz pedig, hogy új képzés is indulhasson, a könnyűzene oktatásához szükséges eszközöket - elektromos gitárokat és dobokat - is be kellene szereznünk - mondta Bács Zoltán kancellár.

A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott, nagyrészt kézi munkával készült zongora a nagy múltú hamburgi Steinway & Sons gyár terméke. A hangszert a gyár szállíttatta Budapestre, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatta el.

Duffek Mihály dékán jelezte: a Steinway-koncertzongora a nemzetközi koncertéletben általánosan használt és a legnagyobb művészek körében igen közkedvelt hangszer, amely egy több mint másfél évszázada működő zongoragyár valóban csúcsminőségű terméke.

A hangszer megfelel a legmagasabb hangzási paramétereknek, és annak, hogy a művész előadói kreativitása korlátlanul érvényesülhet rajta mind zenei, mind technikai értelemben. A Liszt-terem akusztikai viszonyai már régen szükségessé tették egy ilyen méretű és hangerejű hangszer beszerzését - mondta, hozzátéve: egy ilyen nagy értékű vásárlásnál fontos szempont a tartósság is, hiszen erre a minőségre mind a koncertéletben, mind a felsőoktatásban hosszú távon szükség van és lesz. Ez a típus erre bizonyítottan alkalmas.

A március 1-jei esti koncerten a zeneművészeti kar öt zongora főtárgy oktatójának műsorát hallhatja a város és az egyetem zeneszerető közönsége. A hangversenyen B. Kiss Zsuzsanna, Duffek Mihály, Grünwald Béla, Lakatos Péter és Pless Attila előadásában Bach, Beethoven, Schubert, Chopin és Liszt Ferenc művei csendülnek fel a Liszt-teremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.