Edu-Art

Új tagokkal erősít a Moltopera

2012.08.08. 15:26
Ajánlom
Véget értek a Moltopera Társulat meghallgatásai: húszéves tenorista, amerikai koloratúrszoprán és a Müncheni Kammeroper énekese is a csapatot erősíti már a nyártól.

Június elején két meghallgatást hirdetett a Moltopera, de a nagy érdeklődés miatt végül három alkalom is rövidnek bizonyult. A felhívásra ugyanis közel ötven énekes jelentkezett a legváltozatosabb háttérrel, életkorból és nemzetiségből. "Nagyon fontos volt számomra, hogy - a Moltopera szelleméhez híven - a mi meghallgatásunkon senki se érezhesse rosszul magát. Voltak jobbak és kevésbé felkészült jelentkezők is, de mindig igyekeztünk a 'miben vagy jó' oldaláról megközelíteni őket, és a kedvező vagy elutasító döntés mellett minden egyes énekesnek lehetősége volt megkapni a miérteket is (szigorúan a fenti szellemben)" – nyilatkozta Ágoston László, a társulat igazgatója.

Nemcsak a jelentkezők száma, de életkora is okozott meglepetést. A Moltopera átlagéletkora alakulásakor 24 év volt, de a jelentkezők között akadt, aki már az ötödik ikszet tölti be. "A mi hibánk, hogy nem írtunk ki felső korhatárt, de úgy gondoltuk, egyértelmű, hogy egy egyetemista-pályakezdő csapatba kiket várunk" – tette hozzá Ágoston László. A társulat azonban így is új korelnököt nyert Turpinszky Gippert Béla személyében. A harmincas éveinek elején járó hőstenor Olaszországból tért haza nemrégiben, és nagy segítséget jelenthet a Moltopera romantikus repertoárbővítése során. Szintén a (leendő) romantikus hangok közé tartozik a 13 évvel fiatalabb Beeri Benjámin. "Beni belépett az ajtón, és közölte, hogy bár végzett konzit trombita szakon, énekelni még alig tanult. A darabot nem tudta fejből, és kottája is csak egy volt. Nem tudtuk komolyan venni, de amikor elkezdett énekelni, nagyot néztünk. Egy hónappal később közel maximális pontszámmal vették fel a Zeneakadémiára" – emlékezett vissza a szintén még csak 26 éves direktor.

A társulat benjáminja azonban az 1992 decemberében született Bojtos Luca lett. Az alig húszéves lírai szoprán augusztus 11-én Papagenaként debütál majd a Moltopera Varázsfuvola-előadásán a Sziget fesztiválon, szeptembertől pedig a szegedi énekesképzésben vesz majd részt. Ilyen környezetben már szinte tapasztalt szólistának számít Balogh Eszter, Foki Dániel, Nyakas Orsolya, Vida Anikó és Leigh Michelow - utóbbi hölgy az Amerikai Egyesült Államokban született és tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban Barbara Bonney vezetésével végezte.

Az ő bemutatkozásuk még egyelőre várat magára, de a többiek Gódor Erzsébet hárfaművésszel és a "régi" tagokkal kiegészülve mind hallhatóak lesznek a társulat szeptember 15-i Moltopera Reloaded – bemutatkoznak az új tagok című koncertjén a Nádor Teremben. Az ősz első Moltopera-koncertje pedig szeptember 1-jén lesz az Aranytíz Kultúrházban. Sipos Marianna és Dani Dávid áriaestje egyben remek felkészülési alkalom az ARD-versenyre nemrég kijutott szopránénekesnő és a meghallgatásra készülő mélybasszus számára. A még nem egészen egyéves Moltoperára tehát zsúfolt hónapok várnak, a megújult-kibővült társulat új bemutatkozó koncertjét pedig november elejére ígérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.