Edu-Art

Új tagokkal erősít a Moltopera

2012.08.08. 15:26
Ajánlom
Véget értek a Moltopera Társulat meghallgatásai: húszéves tenorista, amerikai koloratúrszoprán és a Müncheni Kammeroper énekese is a csapatot erősíti már a nyártól.

Június elején két meghallgatást hirdetett a Moltopera, de a nagy érdeklődés miatt végül három alkalom is rövidnek bizonyult. A felhívásra ugyanis közel ötven énekes jelentkezett a legváltozatosabb háttérrel, életkorból és nemzetiségből. "Nagyon fontos volt számomra, hogy - a Moltopera szelleméhez híven - a mi meghallgatásunkon senki se érezhesse rosszul magát. Voltak jobbak és kevésbé felkészült jelentkezők is, de mindig igyekeztünk a 'miben vagy jó' oldaláról megközelíteni őket, és a kedvező vagy elutasító döntés mellett minden egyes énekesnek lehetősége volt megkapni a miérteket is (szigorúan a fenti szellemben)" – nyilatkozta Ágoston László, a társulat igazgatója.

Nemcsak a jelentkezők száma, de életkora is okozott meglepetést. A Moltopera átlagéletkora alakulásakor 24 év volt, de a jelentkezők között akadt, aki már az ötödik ikszet tölti be. "A mi hibánk, hogy nem írtunk ki felső korhatárt, de úgy gondoltuk, egyértelmű, hogy egy egyetemista-pályakezdő csapatba kiket várunk" – tette hozzá Ágoston László. A társulat azonban így is új korelnököt nyert Turpinszky Gippert Béla személyében. A harmincas éveinek elején járó hőstenor Olaszországból tért haza nemrégiben, és nagy segítséget jelenthet a Moltopera romantikus repertoárbővítése során. Szintén a (leendő) romantikus hangok közé tartozik a 13 évvel fiatalabb Beeri Benjámin. "Beni belépett az ajtón, és közölte, hogy bár végzett konzit trombita szakon, énekelni még alig tanult. A darabot nem tudta fejből, és kottája is csak egy volt. Nem tudtuk komolyan venni, de amikor elkezdett énekelni, nagyot néztünk. Egy hónappal később közel maximális pontszámmal vették fel a Zeneakadémiára" – emlékezett vissza a szintén még csak 26 éves direktor.

A társulat benjáminja azonban az 1992 decemberében született Bojtos Luca lett. Az alig húszéves lírai szoprán augusztus 11-én Papagenaként debütál majd a Moltopera Varázsfuvola-előadásán a Sziget fesztiválon, szeptembertől pedig a szegedi énekesképzésben vesz majd részt. Ilyen környezetben már szinte tapasztalt szólistának számít Balogh Eszter, Foki Dániel, Nyakas Orsolya, Vida Anikó és Leigh Michelow - utóbbi hölgy az Amerikai Egyesült Államokban született és tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban Barbara Bonney vezetésével végezte.

Az ő bemutatkozásuk még egyelőre várat magára, de a többiek Gódor Erzsébet hárfaművésszel és a "régi" tagokkal kiegészülve mind hallhatóak lesznek a társulat szeptember 15-i Moltopera Reloaded – bemutatkoznak az új tagok című koncertjén a Nádor Teremben. Az ősz első Moltopera-koncertje pedig szeptember 1-jén lesz az Aranytíz Kultúrházban. Sipos Marianna és Dani Dávid áriaestje egyben remek felkészülési alkalom az ARD-versenyre nemrég kijutott szopránénekesnő és a meghallgatásra készülő mélybasszus számára. A még nem egészen egyéves Moltoperára tehát zsúfolt hónapok várnak, a megújult-kibővült társulat új bemutatkozó koncertjét pedig november elejére ígérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.