Edu-Art

Új tagokkal erősít a Moltopera

2012.08.08. 15:26
Ajánlom
Véget értek a Moltopera Társulat meghallgatásai: húszéves tenorista, amerikai koloratúrszoprán és a Müncheni Kammeroper énekese is a csapatot erősíti már a nyártól.

Június elején két meghallgatást hirdetett a Moltopera, de a nagy érdeklődés miatt végül három alkalom is rövidnek bizonyult. A felhívásra ugyanis közel ötven énekes jelentkezett a legváltozatosabb háttérrel, életkorból és nemzetiségből. "Nagyon fontos volt számomra, hogy - a Moltopera szelleméhez híven - a mi meghallgatásunkon senki se érezhesse rosszul magát. Voltak jobbak és kevésbé felkészült jelentkezők is, de mindig igyekeztünk a 'miben vagy jó' oldaláról megközelíteni őket, és a kedvező vagy elutasító döntés mellett minden egyes énekesnek lehetősége volt megkapni a miérteket is (szigorúan a fenti szellemben)" – nyilatkozta Ágoston László, a társulat igazgatója.

Nemcsak a jelentkezők száma, de életkora is okozott meglepetést. A Moltopera átlagéletkora alakulásakor 24 év volt, de a jelentkezők között akadt, aki már az ötödik ikszet tölti be. "A mi hibánk, hogy nem írtunk ki felső korhatárt, de úgy gondoltuk, egyértelmű, hogy egy egyetemista-pályakezdő csapatba kiket várunk" – tette hozzá Ágoston László. A társulat azonban így is új korelnököt nyert Turpinszky Gippert Béla személyében. A harmincas éveinek elején járó hőstenor Olaszországból tért haza nemrégiben, és nagy segítséget jelenthet a Moltopera romantikus repertoárbővítése során. Szintén a (leendő) romantikus hangok közé tartozik a 13 évvel fiatalabb Beeri Benjámin. "Beni belépett az ajtón, és közölte, hogy bár végzett konzit trombita szakon, énekelni még alig tanult. A darabot nem tudta fejből, és kottája is csak egy volt. Nem tudtuk komolyan venni, de amikor elkezdett énekelni, nagyot néztünk. Egy hónappal később közel maximális pontszámmal vették fel a Zeneakadémiára" – emlékezett vissza a szintén még csak 26 éves direktor.

A társulat benjáminja azonban az 1992 decemberében született Bojtos Luca lett. Az alig húszéves lírai szoprán augusztus 11-én Papagenaként debütál majd a Moltopera Varázsfuvola-előadásán a Sziget fesztiválon, szeptembertől pedig a szegedi énekesképzésben vesz majd részt. Ilyen környezetben már szinte tapasztalt szólistának számít Balogh Eszter, Foki Dániel, Nyakas Orsolya, Vida Anikó és Leigh Michelow - utóbbi hölgy az Amerikai Egyesült Államokban született és tanulmányait a Salzburgi Mozarteumban Barbara Bonney vezetésével végezte.

Az ő bemutatkozásuk még egyelőre várat magára, de a többiek Gódor Erzsébet hárfaművésszel és a "régi" tagokkal kiegészülve mind hallhatóak lesznek a társulat szeptember 15-i Moltopera Reloaded – bemutatkoznak az új tagok című koncertjén a Nádor Teremben. Az ősz első Moltopera-koncertje pedig szeptember 1-jén lesz az Aranytíz Kultúrházban. Sipos Marianna és Dani Dávid áriaestje egyben remek felkészülési alkalom az ARD-versenyre nemrég kijutott szopránénekesnő és a meghallgatásra készülő mélybasszus számára. A még nem egészen egyéves Moltoperára tehát zsúfolt hónapok várnak, a megújult-kibővült társulat új bemutatkozó koncertjét pedig november elejére ígérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.