Edu-Art

Új zenetörténeti társasjáték!

2012.02.04. 11:41
Ajánlom
Száz zeneszerző életét és munkásságát foglalja össze a Ki kicsoda? kártyajáték-sorozat legfrissebb darabja.

"Családi társasjátéknak, társasági szórakozásra, de talán pedagógiai segédeszköznek is alkalmas a Ki kicsoda a zeneirodalomban? című kártyajáték" - mondta Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a Helikon Kiadó által gondozott anyag szerkesztője. A játék a világtörténelem, a Biblia, a görög mitológia hősei után a zenetörténet kiemelkedő, illetve népszerű alkotóit mutatja be. Batta András nem titkolta, hogy nehéz volt kiválasztani, ki kerüljön a komponisták közül a száz kártyalapra, hiszen a zeneirodalom sokszorosan gazdag kimagasló alkotókban. Kifejtette: dilemma volt például, hogy a zenetörténetileg kortársainál - Vivaldi, Scarlatti vagy Corelli - kevésbé jelentős Albinoni bekerüljön-e a százas csapatba, hiszen Adagiója közismert, számtalanszor hangzott el sporteseményeken is. Végül kimaradt.

A lapok a 14. századtól, Guillaume de Machaut-tól napjainkig, a 2006-ban elhunyt Ligeti Györgyig fogják át a zenetörténetet. A bécsi klasszikusok esetében persze semmiféle kérdés nem vetődött fel. "Fontosnak tartottam, hogy bekerüljön Edgard Varese, aki a 20. század egyik megkerülhetetlen személyisége volt. Törekedtem arra, hogy ne csak a nagy zeneszerző nemzetek szerepeljenek az anyagban, hanem jelenjen meg Amerika is, Charles Ives és Aaron Copland révén" - magyarázta Batta András. Kitért arra, hogy az északiak, a dánok és a lengyelek is helyet kaptak a kártyalapokon, a magyar zenét pedig nemzeti zeneszerző-óriásaink: Erkel, Liszt, Bartók, Kodály és a Batta András által vezetett Zeneakadémia új épületének névadója, Ligeti György képviselik. A társasjáték kapható a Helikon Kiadónál, valamint a nagyobb könyvesboltokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.