Edu-Art

Újabb rezes sikerek

2012.07.24. 14:20
Ajánlom
A magyar rézfúvósok hírnevét két trombitás és egy harsonás egyetemista öregbítette 2012 júliusában.

Az ulmi Internationales Donaufest 2012 keretében július közepén megrendezett nemzetközi trombitaversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Siket István (tanára Boldoczki Gábor) első díjat, Könyves-Tóth Mihály (tanára Kirsch János) pedig második díjat nyert. A versenyen Duna-menti országok 13 trombitása mérte össze tudását a 6000 Euro összdíjazású versenyen. „Ha a versenyeredményeket nézzük, szinte biztos, hogy a Fúvós Hangszerek Tanszéke az Akadémia leghatékonyabb részlege. Nagyon aktívan versenyeznek különösen a rézfúvósok, akik a helyi jelentőségű megmérettetésektől a legrangosabb világversenyekig mindenhol kimagasló eredményeket érnek el" - nyilatkozta a díjak kapcsán a Fidelio.hu-nak Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A németországi megméretettéssel párhuzamosan zajlott Párizsban az International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) harsonaversenye, melyet tenorharsona kategóriában Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyert meg. (Emlékeztetőül: három évvel ezelőtt altharsona-kategóriában született magyar győzelem az akkor Dániában megrendezett ITA-versenyen.) Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brnóban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint "Abszolút győztes" címet az összes kategóriából. Tanára Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze így vall tanítványáról: „Tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik."

Gratulálunk a fiataloknak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.