Edu-Art

Újabb rezes sikerek

2012.07.24. 14:20
Ajánlom
A magyar rézfúvósok hírnevét két trombitás és egy harsonás egyetemista öregbítette 2012 júliusában.

Az ulmi Internationales Donaufest 2012 keretében július közepén megrendezett nemzetközi trombitaversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Siket István (tanára Boldoczki Gábor) első díjat, Könyves-Tóth Mihály (tanára Kirsch János) pedig második díjat nyert. A versenyen Duna-menti országok 13 trombitása mérte össze tudását a 6000 Euro összdíjazású versenyen. „Ha a versenyeredményeket nézzük, szinte biztos, hogy a Fúvós Hangszerek Tanszéke az Akadémia leghatékonyabb részlege. Nagyon aktívan versenyeznek különösen a rézfúvósok, akik a helyi jelentőségű megmérettetésektől a legrangosabb világversenyekig mindenhol kimagasló eredményeket érnek el" - nyilatkozta a díjak kapcsán a Fidelio.hu-nak Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A németországi megméretettéssel párhuzamosan zajlott Párizsban az International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) harsonaversenye, melyet tenorharsona kategóriában Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyert meg. (Emlékeztetőül: három évvel ezelőtt altharsona-kategóriában született magyar győzelem az akkor Dániában megrendezett ITA-versenyen.) Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brnóban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint "Abszolút győztes" címet az összes kategóriából. Tanára Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze így vall tanítványáról: „Tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik."

Gratulálunk a fiataloknak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.