Edu-Art

Újabb rezes sikerek

2012.07.24. 14:20
Ajánlom
A magyar rézfúvósok hírnevét két trombitás és egy harsonás egyetemista öregbítette 2012 júliusában.

Az ulmi Internationales Donaufest 2012 keretében július közepén megrendezett nemzetközi trombitaversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Siket István (tanára Boldoczki Gábor) első díjat, Könyves-Tóth Mihály (tanára Kirsch János) pedig második díjat nyert. A versenyen Duna-menti országok 13 trombitása mérte össze tudását a 6000 Euro összdíjazású versenyen. „Ha a versenyeredményeket nézzük, szinte biztos, hogy a Fúvós Hangszerek Tanszéke az Akadémia leghatékonyabb részlege. Nagyon aktívan versenyeznek különösen a rézfúvósok, akik a helyi jelentőségű megmérettetésektől a legrangosabb világversenyekig mindenhol kimagasló eredményeket érnek el" - nyilatkozta a díjak kapcsán a Fidelio.hu-nak Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A németországi megméretettéssel párhuzamosan zajlott Párizsban az International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) harsonaversenye, melyet tenorharsona kategóriában Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyert meg. (Emlékeztetőül: három évvel ezelőtt altharsona-kategóriában született magyar győzelem az akkor Dániában megrendezett ITA-versenyen.) Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brnóban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint "Abszolút győztes" címet az összes kategóriából. Tanára Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze így vall tanítványáról: „Tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik."

Gratulálunk a fiataloknak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.