Edu-Art

Újabb rezes sikerek

2012.07.24. 14:20
Ajánlom
A magyar rézfúvósok hírnevét két trombitás és egy harsonás egyetemista öregbítette 2012 júliusában.

Az ulmi Internationales Donaufest 2012 keretében július közepén megrendezett nemzetközi trombitaversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Siket István (tanára Boldoczki Gábor) első díjat, Könyves-Tóth Mihály (tanára Kirsch János) pedig második díjat nyert. A versenyen Duna-menti országok 13 trombitása mérte össze tudását a 6000 Euro összdíjazású versenyen. „Ha a versenyeredményeket nézzük, szinte biztos, hogy a Fúvós Hangszerek Tanszéke az Akadémia leghatékonyabb részlege. Nagyon aktívan versenyeznek különösen a rézfúvósok, akik a helyi jelentőségű megmérettetésektől a legrangosabb világversenyekig mindenhol kimagasló eredményeket érnek el" - nyilatkozta a díjak kapcsán a Fidelio.hu-nak Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A németországi megméretettéssel párhuzamosan zajlott Párizsban az International Trombone Association (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) harsonaversenye, melyet tenorharsona kategóriában Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatója nyert meg. (Emlékeztetőül: három évvel ezelőtt altharsona-kategóriában született magyar győzelem az akkor Dániában megrendezett ITA-versenyen.) Bencze Csabának nem ez az első sikere: 2011 nyarán a 8. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztiválon nyert 1. Díjat. Nemzetközi porondon 2007-ben a VI. Nemzetközi Harsonaversenyen Brnóban (Csehország) 2. Díjat kapott, majd ugyanott 2009-ben 1. Díjat szerzett az első kategóriában, valamint "Abszolút győztes" címet az összes kategóriából. Tanára Farkas István Péter hab. egyetemi docens, Liszt-díjas harsonaművész, a Magyar Állami Operaház harsonaművésze így vall tanítványáról: „Tanári pályafutásom legkiemelkedőbb tehetségű növendékei közé tartozik."

Gratulálunk a fiataloknak!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.