Edu-Art

Újra vár a Crescendo Nyári Akadémia!

2014.04.01. 08:00
Ajánlom
2014. július 28. és augusztus 11. között immár tizenegyedik alkalommal rendeznek zenei mesterkurzusokat Sárospatakon a világ harminc országából érkező fiatal művészek számára.

Az elmúlt években a Crescendo Nyári Akadémia összesen több mint ezer fiatal tehetségnek biztosított tanulási lehetőséget, valamint három operaelőadással és több mint százötven ingyenes koncerttel gazdagította Sárospatak kulturális életét.

Az akadémia különlegessége, hogy a több mint 50 fős tanári kar a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek, és az akadémián nem pusztán oktatóként, hanem magánemberként, gyakran családjukkal együtt vannak jelen. Az akadémia eddigi munkája során felvállalta a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok építését is, mindig különös figyelmet szentelt a nemzetközi zenei évfordulóknak és több külföldi kulturális intézettel működött együtt. Ennek eredményeként jöhetett létre a Crescendo Szalonkoncert sorozat, amely fellépési lehetőséget nyújt az akadémia tehetséges diákjai számára. A nyári koncertsorozat teret adott számos külföldi és hazai kortárs zeneszerző ősbemutatójának, így, Peter Bannister (GB), Daniel Matej (SK), Greg Pascuzzi (USA), Szűcs Lajos, Hollós Máté, és Miroslav Linha (SK) műveinek, a zeneszerzők pedig személyesen is részt vettek az eseményen.

Az elmúlt évek alatt a résztvevők száma megduplázódott, ami azt bizonyítja, hogy szükség van olyan művészeti akadémiára, mely a magas szakmai színvonal mellett a személyes kapcsolatokat, a Szentírás értékrendje mentén történő beszélgetéseket, előadásokat és istentiszteleteket mutatja fel értékként.

A Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetői: Timothy Bentch, Füzesséryné Dudás Eszter

2014-es Crescendo Nyári Akadémia programjából

Ének és opera tanszak
A Crescendo Nyári Akadémia Európa legrangosabb és legteljesebb nyári ének-kurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást. Az Opera műhelymunka keretén belül Mozart operájának félig szcenírozott változatának létrehozása, valamint teljes operajelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el.

Visegrádi Négyek verseny
A Crescendo Nyári Akadémia első alkalommal szervez versenyt a Visegrádi országokból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) érkező fiatal komolyzenészek számára. A versenyzők két darabot játszanak, a szülőhazájukból származó kortárs zeneszerző 1940 után írt művét, valamint egy rövidebb, szabadon választható darabot.
Bővebb információ: http://www.crescendohungary.org/v4_verseny

Egyházzenei ének kurzus és -verseny
A kurzus barokk, klasszikus, romantikus és modern kori interpretációkkal foglalkozik. Beat Rink ad órákat az ismertebb oratóriumok teológiájáról és annak magyarázatáról. Kristin Ditlow órái Wolf és Dvorák Bibliai Énekek szent szövegeivel foglalkoznak (német nyelven). Az egyházzenei énekverseny fődíja pénzjutalom, illetve koncertlehetőségek Európában és az Egyesült Államokban.

Operajelenetek
Az énekesek egyedülálló és kreatív módon dolgozzák fel a különböző operajelneteket. Fókuszban a jellemfejlődés, szinészi játék, szerepek kifejlesztése lesz, melyben Dallos Erika a Magyar Állami Operaház és Liszt Ferenc Zeneakadémia zongorakisérője és zenei igazgatója fog közreműködni. A jelenetek rendezéséért Tajányi Tamás és Tarjányi Fekete Krisztina lesz a felelős.

Bach Kantáták
Paolo Paroni (I) karmester vezetésével. Az ének, vonós és fúvós tanszak legkiválóbb résztvevőinek közreműködésével.

Bach kurzus hegedűsöknek
Bernard Le Monnier (F) vezetésével kerül megrendezésre J.S.Bach szólóhegedűre írott műveinek,  a szólószonátákon és partitákon alapuló kurzusa

Különleges modern zenei workshop Rosemary Hardy-val
 A projekt szinházi elemeken, táncon, énekesek és válogatott zenészek munkáján fog alapulni.  Az énekesek készüljenek úgy, hogy izgalmas alkotói folyamatban lesz részük, mely magába foglal kreativitást, avant garde stílust, intenzív zenei munkát, színpadi fellépést! Rosemary Hardy híres a modern éneklés képviseletéről, jelenleg hivatásos színészként dolgozik (szóló órák minden második nap, zenekari próbák nélkül)

Tanári Koncertek és Előadások
Világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészei és elismert egyetemek tanárai alkotják a Crescendo Nyári Akadémia tanári karát. Koncertjeik repertoárja felöleli a zeneirodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, zenetörténeti előadások gazdagítják a 2 hetes művészeti academia programsorozatát.

Fellépési lehetőségek
Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró Gálahangversenyen. A gálahangverseny legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, amely európai hangversenymeghívást tartalmaz.

Ösztöndíjak és kedvezmények
A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek.

Jelentkezés és további információ: http://www.crescendohungary.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.