Edu-Art

Van esély a mindennapos zenetanulás bevezetésére?

2014.05.19. 16:00
Ajánlom
Az alapfokú oktatásban szereplő mindennapos zenetanulás bevezetésének kezdeményezése mögött komoly akadémikusok állnak - mondta el Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai államtitkára a Music Hungary zeneipari konferencián, a zenei oktatás témájában tartott beszélgetésen május 15-én Egerben.

"Kutatások bizonyítják, hogy a zene az oktatás első két évében óriási mértékben növeli a kreativitást. Ha lehetőségem lesz rá, a magam részéről szívesen a mindennapos zenetanulás bevezetése mögé állok" - jelentette ki Doncsev András.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új kerettantervben növelik az ének-zene órák számát, a 7. évfolyamtól pedig megjelenik a dzsessz és a könnyűzene. Hozzátette: a napokban előterjesztett Cseh Tamás Programban szintén van egy iskolai könnyűzenei oktatási alprogram. Arra is kitért, hogy 5 milliárd forintból ötven városban kreatív házak hálózatát alakítják ki a meglévő infrastruktúra felújításával, és ezekben kötelező lesz zenei stúdiók létrehozása.

Babos Gyula zenész azt mondta, hogy szívesen látna egy popzenei akadémiát a tehetséges zenekarok képzésére. "Az alapfokú zenetanulás sikere nem azon múlik, hogy van-e elég hangszer az iskolákban, alapvetően az oktatás személyi feltételeket kell megteremteni" - mondta a gitáros.

Bekényi József, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének titkára arról számolt be, hogy ma Magyarországon a 18 év alattiak 22 százaléka, 250 ezer diák jár alapfokú művészeti oktatásra, mintegy fele tanul közülük zenét, amire szerinte büszkék lehetünk. "A Szövetség beterjesztette, hogy legyen könnyűzenei művészeti ág az oktatásban, ugyanúgy hatéves alapfokú rendszerrel, ami a dzsessz esetében már működik".

Tuomo Tahtinen, a Finn Zenei Exportiroda igazgatója a finn könnyűzene nemzetközi sikerének hátterét vázolta fel előadásában. Elmondta, hogy a finn zeneipar éves forgalma 837 millió euró (255,3 milliárd forint) és 570 millió eurót (174 milliárd forint) fordítanak a finnek a zeneoktatásra. Az ágazat exportjának értéke tavaly 35,8 millió euró volt, ami 100 százalékos növekedést mutat a tíz ével korábbi összeghez képest.

"A finn könnyűzene legfontosabb exportcikkei közé a Nightwish és a The Him tartozott az elmúlt évtizedben, amit a pénzügyi befektetések, a Finn Zenei Exportiroda különböző területeinek összehangolt tevékenysége, a kapcsolati tőke mellett meglévő kormányzati támogatás is segített" - fogalmazott Tuomo Tahtinen. Úgy vélte, Magyarországon is szükség lenne egy zenei exportirodára a külföldi sikerek eléréséhez.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.