Edu-Art

Van esély a mindennapos zenetanulás bevezetésére?

2014.05.19. 16:00
Ajánlom
Az alapfokú oktatásban szereplő mindennapos zenetanulás bevezetésének kezdeményezése mögött komoly akadémikusok állnak - mondta el Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai államtitkára a Music Hungary zeneipari konferencián, a zenei oktatás témájában tartott beszélgetésen május 15-én Egerben.

"Kutatások bizonyítják, hogy a zene az oktatás első két évében óriási mértékben növeli a kreativitást. Ha lehetőségem lesz rá, a magam részéről szívesen a mindennapos zenetanulás bevezetése mögé állok" - jelentette ki Doncsev András.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új kerettantervben növelik az ének-zene órák számát, a 7. évfolyamtól pedig megjelenik a dzsessz és a könnyűzene. Hozzátette: a napokban előterjesztett Cseh Tamás Programban szintén van egy iskolai könnyűzenei oktatási alprogram. Arra is kitért, hogy 5 milliárd forintból ötven városban kreatív házak hálózatát alakítják ki a meglévő infrastruktúra felújításával, és ezekben kötelező lesz zenei stúdiók létrehozása.

Babos Gyula zenész azt mondta, hogy szívesen látna egy popzenei akadémiát a tehetséges zenekarok képzésére. "Az alapfokú zenetanulás sikere nem azon múlik, hogy van-e elég hangszer az iskolákban, alapvetően az oktatás személyi feltételeket kell megteremteni" - mondta a gitáros.

Bekényi József, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének titkára arról számolt be, hogy ma Magyarországon a 18 év alattiak 22 százaléka, 250 ezer diák jár alapfokú művészeti oktatásra, mintegy fele tanul közülük zenét, amire szerinte büszkék lehetünk. "A Szövetség beterjesztette, hogy legyen könnyűzenei művészeti ág az oktatásban, ugyanúgy hatéves alapfokú rendszerrel, ami a dzsessz esetében már működik".

Tuomo Tahtinen, a Finn Zenei Exportiroda igazgatója a finn könnyűzene nemzetközi sikerének hátterét vázolta fel előadásában. Elmondta, hogy a finn zeneipar éves forgalma 837 millió euró (255,3 milliárd forint) és 570 millió eurót (174 milliárd forint) fordítanak a finnek a zeneoktatásra. Az ágazat exportjának értéke tavaly 35,8 millió euró volt, ami 100 százalékos növekedést mutat a tíz ével korábbi összeghez képest.

"A finn könnyűzene legfontosabb exportcikkei közé a Nightwish és a The Him tartozott az elmúlt évtizedben, amit a pénzügyi befektetések, a Finn Zenei Exportiroda különböző területeinek összehangolt tevékenysége, a kapcsolati tőke mellett meglévő kormányzati támogatás is segített" - fogalmazott Tuomo Tahtinen. Úgy vélte, Magyarországon is szükség lenne egy zenei exportirodára a külföldi sikerek eléréséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.