Edu-Art

Várják a pályázatokat a Nemzeti Tehetség Programra

2016.04.29. 13:14
Ajánlom
A Nemzeti Tehetség Program az idén 2,8 milliárd forinttal támogatja a tehetséges fiatalokat, a 42 felhívásra május 2-ig várják a pályázatokat.

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a programról tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a támogatások forrását a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok adják. Tavaly 330 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, így a felajánlásokból 1,4 milliárd forint gyűlt össze, amit a kormány ugyanekkora összeggel egészített ki. Ebből a 2,8 milliárd forintos keretből támogatja idén a kormányzat a tehetséges fiatalokat. Kiemelte: az idei újdonság, hogy most határon túli szervezetek pályázatait is várják.

09C24C3B-4F3D-4CAE-82CA-F2D7F7A36B33

09C24C3B-4F3D-4CAE-82CA-F2D7F7A36B33

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy ebben az évben is lehetőség van a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjpályázatra is nevezni azoknak a kiemelkedően tehetséges fiataloknak, akiknek kiemelkedő képességeik továbbfejlesztésében van szükségük többlettámogatásra, eszközökre vagy akár utazási költségtérítésre. Szintén idei újdonság, hogy elindult a Tehetségek Magyarországa fejlesztési program is, amelynek keretében a magyar tehetségeket segítő szervezetek szövetsége és az Új Nemzedék Központ összesen 6,5 milliárd forint értékben kezdi meg tehetségtámogató munkáját, és a következő öt évben segíti a tehetséges magyar fiatalokat.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy 2009 és 2015 között 7500 projektet támogatott a kormányzat összesen 9,5 milliárd forint értékben, amely 300-350 ezer fiatalnak nyújtott segítséget képességeik kibontakoztatására.

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója elmondta, a Fonóban a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően olyan sorozatokat tudnak megvalósítani, mint a szerdánként zajló, 20 éves múlttal rendelkező táncház sorozat, a kéthetente zajló roma táncház, vagy a Te+Te program, amelyben fiatal zenészek mestereikkel együtt lépnek színpadra.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról beszélt: a program segítségével a Hagyományok Háza a tehetséges gyerekek ismertségének növelését támogatja, valamint olyan esélyegyenlőség programokat szervez, amelyek keretében már eltűnőben lévő hagyományok, mesterségek "visszatanítását" segítik elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.