Edu-Art

Vasák Benedek: "Az A38 mindig igyekezett kreatívan működni"

2012.03.08. 12:36
Ajánlom
Március 29-én tartják a második Arts&Business konferenciát "Új utak 2012 kreatív menedzserek nemzetközi konferenciája" címmel, melyen előadóként Vasák Benedek, az A38 Kreatív Igazgatója is részt vesz majd.

- A konferencia témája ezúttal a „Kulturális és kreatív iparágak: kreativitás a kultúrában és a gazdaságban". Miért aktuális ma ez a határterület?

- Abban a gazdasági helyzetben, amelyben ma egy kulturális intézmény van, szinte csak a kreativitással lehet labdába rúgni. Sajnos sok példát láthattunk arra, hogyan tudnak tönkremenni intézmények a korszerűtlen menedzsment technikák miatt. Ahova az A38 Hajó a kilenc éves működése során eljutott, nagyrészt annak köszönheti, hogy mindig igyekezett olyan menedzsment technikákkal működni, és olyan projekteket megvalósítani, amelyekben magas arányban van jelen a kreativitás. Azt hiszem, azzal, hogy az A38 megkapta a lehetőséget, hogy megnyissa ezt a konferenciát, az tulajdonképpen külső szemlélők is elismerik azt a kreatív vezetési irányvonalat, amelyet a Hajó képvisel.

- Hogyan tud egyszerre eleget tenni a művészeti és gazdasági elvárásoknak az A38 csapata?

- Meggyőződésem, hogy ami művészileg értékes, annak nem feltétlenül kell kompromisszumokat kötnie ahhoz, hogy eljusson a közönségéhez. Az esetek nagy többségében meg lehet találni azokat a csatornákat, amik hozzásegítenek a produkció létrejöttéhez. Ha a produkció profilja megengedi, akkor üzleti szponzorokat vonunk be, de ha nem, akkor lehetőségek vannak EU- s és állami pályázatokra. A szponzorokat pedig a céges preferenciáik alapján kell a megfelelő produkcióhoz kell párosítani.

- Nem jelent megkötöttséget állami és más partnerekkel együttműködni?

- Az igazság az, hogy nálunk sok a hely és az ötlet, de az anyagi lehetőségek korlátozottak. Ezért fontosak számunkra az együttműködések. Ha más munkastílusokkal és ötletekkel is találkoznunk, akkor a mi munkánk is dinamikusabbá válik. Nálunk majdnem minden program valamilyen együttműködés kulturális intézetekkel, Európai Uniós országok képviseleteivel és szponzorokkal. A következő projektünk egy roma kulturális fesztivál lesz március 20-22 között, melynek kapcsán szintén sok szervezettel dolgozunk együtt. A közös munka persze nemcsak anyagi, de szakmai segítséget is jelent számunkra.

- Az A38 kulturális központot néhány hete a Lonely Planet szavazásán a „világ legjobb bárjá"nak választották. Mi a Hajó sikeres menedzsmentjének a titka?

- Nagyon sok energiát fektettünk ebbe a bizonyos Lonely Planet közönségszavazásba. Persze az eredmény nem jelenti azt, hogy mi lennénk a világ legjobb bárja, de tény, hogy több mint 13.000 ember bizalmat szavazott nekünk más helyekkel szemben. A kérdésre visszatérve, a menedzsment szempontjából nagyon fontos a munkakultúra, amely minden céget jellemez. Ilyen értelemben a Hajó a leginspiratívabb munkakörnyezet, amivel valaha találkoztam. Nálunk nagyon lapított a hierarchikus piramis és nincsenek ténylegesen kijelölt posztok, inkább projektekben működünk együtt. Ebből adódnak surlósások, de összességében ez az együttműködés kreatívvá tesz és nem unalmas. A Hajó munkatársi magja, amely a programszervezéssel, koncepciógyártással, pályázással foglalkozik, az 20-25 ember. Ez a mag évek óta változatlan formában van jelen.

- A szavazás sikere azt is jelenti, hogy  egy kulturális központ esetében a közönséggel való kapcsolattartás a facebookon hatékonyabb, mint a prémium szaksajtóban való megjelenés?

- Az A38 speciális helyzetben van, hiszen produkciói egyszerre tartoznak a magas- és szubkulturális vonalhoz. E produkciók szervezése közben sajnos azt látom, hogy a kulturális sajtó sajnos ma nincs olyan jó helyzetben Magyarországon. Nincs egy jó értelemben vett megmondó, véleményvezér sajtótermék, mint például a párizsi Les Inrockuptibles, ami egy átfogó művészeti, könnyűzenei filmes témájú magazin 18-29 közötti fiataloknak. Másik, ugyanilyen jelentős lap a londoni New Musical Express. Ha ezekben a lapokban megjelenik egy egy oldalas cikk egy zenekarról, az onnantól kezdve befutott zenekarnak számít. Hogy más példát ne említsünk, az egész brit gitárzene majdhogynem a New Musical Express-ből nőtte ki magát. Nálunk is vannak színvonalas sajtótermékek és kritikusok, de nincs meg ez az erejük. A mi közönségünk nagy része a saját honlap, hírlevelek és közösségi oldalakon keresztül értesül a programjainkról, illetve ami alapján megszületik a döntésük, hogy eljönnek hozzánk. Ebből kiderül, hogy a piacvezető ingyenes programmagazinoknál fontosabbak számunkra a saját kommunikációs csatornák.

A március 29-én a Brit Nagykövetségen „Új utak 2012 - kreatív menedzserek nemzetközi konferenciája" címmel rendezendő ülésszak a művészeti kreativitás gazdasági potenciáljait vizsgálja, és azt, hogy az üzleti életben nélkülözhetetlen szervezőelv, eredményorientáltság és projektszemlélet miként hasznosítható kulturális-kreatív szférában olyan területeken, mint a közönségfejlesztés, a finanszírozás, a programmenedzsment és az irányítás. A konferencia előadóiról, részletes programjáról, valamint a jelentkezés feltételeiről minden információ megtalálható a rendezvényt szervező Arts & Business Kft. honlapján. A március 11-ig jelentkezők jelentős kedvezményt kapnak a részvételi díjból!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.