Edu-Art

Véget ért a 12. Crescendo Nyári Akadémia

2015.08.10. 13:12
Ajánlom
A 70 fős nemzetközi összetételű tanári kar vezetésével 180 diák számára kerültek megrendezésre a mesterkurzusok, 38 országból érkeztek vendégek a rendezvényre. Többek között Argentína, Brazília, Csehország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Írország és Oroszország.

2015. július 20-án este fél 8-kor került sor a 12. Crescendo Nyári Akadémia Megnyitó ünnepélyére a Tokaji Ferenc Gimnázium Aulájában, mely a Crescendo Nyári Akadémia központi helyszíne. A megnyitón az egybegyűlteket Posta György, Tokaj Város Polgármestere és a Crescendo Nyári Akadémia Vezetősége köszöntötte: Beat Rink, Airi Rink - a Crescendo International alapítói és igazgatói, Timothy Bentch operaénekes, Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész - a Crescendo Nyári Akadémia alapítói és művészeti igazgatói, valamint Végh Balázs, a Crescendo Nyári Akadémia operatív igazgatója. Zenei üdvözletként elhangzottak Bartók és Rossini művei, előadták: Philipp Hutter svájci trombitaművész, Varga Gábor klarinétművész, Termes Rita zongoraművész és Eugene Alcalay, az USA-ban élő román zongoraművész.

2015. július 21-én, kedden délelőtt kezdődött a Crescendo Nyári Akadémia szakmai programja. A szólókurzusok vonós, rézfúvós, zongora, orgona, ének, és gitár szekcióban kerültek megrendezésre. A társas muzsikálás során kamarazene, zenekar, kórus és karvezetés, opera, zongorakíséret, barokk együttes és jazz kurzusokon vehettek részt a Crescendo Nyári Akadémiára felvételt nyert diákok.

A Crescendo Nyári Akadémia első hetén két előadás került megrendezésre: Sara Ascenzo portugál származású zongoraművész tartott előadást arról, hogy mit jelent pszichológiailag jól lenni a pszichológiai mainstream modellek szerint, valamint a profi zenészek hogyan küzdenek meg a mentális jóllétüket érintő kihívásokkal. Sara Ascenzo a londoni Royal College of Music kutatójaként a nyári akadémia két hete során a brit intézmény szakmai anyagának felhasználásával tart konzultációt a résztvevők számára.

Körmendy Zsolt koncertpedagógus, a Művészetek Palotája családi és ifjúsági programjainak szerkesztője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, a Crescendo Nyári Akadémia tanára előadást tartott azokról a fontos dolgokról, amikre zenészeknek szükségük van a szakmai tudás mellett arra, hogy felkészüljenek a felnőtt életre: pályakezdés, karrierépítés, kapcsolatok, idő, pénz kezelése, a hivatalos világban való mozgás, nemzetközi kapcsolatépítés.

A Crescendo Nyári Akadémiának a kezdetektől, 2004 óta tíz éven át Sárospatak adott otthont. A Crescendo 150 ingyenes rendezvénnyel, sőt a Rákóczi-vár udvarán több opera-előadással igyekezett hozzájárulni a város kulturális életéhez. A kéthetes zenei rendezvénysorozat második nyarát tölti Tokajban, ám hasonlóan a tavalyi évhez, idén is kedveskedett lelkes pataki közönségének egy koncert erejéig, mely 2015. július 22-én 17:00 órai kezdettel került megrendezésre a Szent Erzsébet Házban. Már Tokajban is tradíciónak számítanak a Crescendo promenádkoncertek, mely sorozatban első alkalommal 2015. július 22-én 17:00 órai kezdettel került megrendezésre a város főterén.

Mindig várva várt esemény a Crescendo Nyári Akadémia tanári karának hangversenye, akik világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészek, illetve elismert egyetemek tanárai. A rendezvény során a barokktól napjaink zenéjéig hallhattak összeállítást művésztanáraink különleges repertoárjából.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány kapcsolata Visky Andrással a nyári akadémiát megelőző időkre nyúlik vissza. Irodalmi remekmű létrejötteként a Júlia c. monodráma keletkezése illetve képzőművészek számára rendezett alkotótáborban történt művészeti közreműködés előzte meg az idei együttmműködést. Nagy öröm és megtiszteltetés a Crescendo számára, hogy Visly András a nyári akadémia vendége volt 2015. július 23-27. között. Mindjárt első este „Színházban élni" címmel kerekasztalbeszélgetés formájában beszélt az életéről, majd az ifjú művészek kérdéseket tehettek fel az elhangzott gondolatokat és élettapasztalatokat illetően.

A záró gálahangversenyeket a gálaparti követte, melynek hivatalos megnyitóján a Crescendo Nyári Akadémia vezetősége mondott köszönetet a tanároknak, a szervezőknek, s nem utolsó sorban Tokaj város vezetőségének, intézményvezetőinek egyaránt. Posta György tokaji polgármester úr is köszöntötte a megjelenteket, valamint a jövő évre vonatkozó meghívását, és együttműködését fejezti ki a Crescendo International vezetősége felé. A két hét során közösséggé, nagy nemzetközi családdá formálódott a 12. Crescendo Nyári Akadémia idei résztvevőinek sokasága, s az este további folytatásában együtt ünnepelték a közös sikereket. Azzal a reménységgel búcsúztak egymástól, hogy sokan újra találkoznak 2016. július 25 - augusztus 8. között a 13. Crescendo Nyári Akadémián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.