Edu-Art

Veszélyben az Esztergomi Zeneiskola!

2011.02.08. 18:17
Ajánlom
Veszélyben az esztergomi Zsolt Nándor zeneiskola 2011-12 tanévi működése. A város nem tudja az intézmény fenntartását tovább vállalni, a megye pedig csak egy évvel később venné át. Az okokról és a jövőről az iskola igazgatóját, Udvardyné Pásztor Ágnest kérdeztük.

- Lassan egy hónapja röppent fel a hír, hogy Esztergom város adósságrendezési eljárásának keretében átadják a Zsolt Nándor Zene- és Művészeti Iskola fenntartását a megyének. (Ez a megoldás a súlyos költségvetési problémákkal küzdő önkormányzat számára azért merülhet fel, mert helyi szinten nem tartozik a kötelező alapellátások körébe az alapfokú művészetoktatás, de megyei szinten igen.) Történtek már konkrét lépések az ügyben?

- A 2011. január 13-i esztergomi Képviselő-Testületi döntést követően - tudomásom szerint - egy alkalommal volt hivatalos egyeztetés a város és a megye között ügyünkben. Az első, szakmai kérdéseket és a jövőt illető terveket is tárgyaló megbeszélés - melyen én is, mint az intézmény vezetője jelen lehetek - februárban várható.  

- A tavalyi év során hírt adtunk egy hasonló esetről, akkor a szigetvári zeneiskola került a fenntartó önkormányzat csődhelyzete miatt szorult helyzetbe, de ott meglepő gyorsasággal, néhány nap leforgása alatt megoldódott az átadás-átvétel. Az esztergomi zeneiskola esetében miért csak 2012. augusztusától köteles átvenni a megye?

- A 2012. augusztusi időpont az az oktatási törvény hivatalosan meghatározza: mivel a bejelentés 2011-ben történt, az átvételre az ezt követő év - azaz 2012. nyara - a hivatalosan előírt dátum. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a felek nem hozhatnak ettől eltérő megállapodást. Tanév közben semmi féle átszervezést, így természetesen megszüntetést sem lehet végrehajtani a nevelési-oktatási intézményekben. Esztergom városa 2011. június 30-ig mindenképpen fenn kell tartsa a zeneiskolát. A kérdés a nyár, illetve a jövő tanév!

- És mi lesz a zeneiskola épületével? Az ingatlan turisztikai szempontból kiemelten jó helyen van, körbe is építették az elmúlt években különböző beruházások. Nem lehet ingatlanspekulációt gyanítani a háttérben?

- Az elmúlt időszakban sokat lehetett erről hallani, nem tudom, hogy ennek valós alapja volt-e. Valóban szép helyen áll az épületünk a Prímás-szigeten, a Kis-Duna partján. Maga az épület is impozáns, közel van a városközpont is. Mind a külső, mind a belső környezet az intézményben folyó szakmai munkát segíti, inspirálja. A város önkormányzatával folytatott megbeszélések során ígéretet kaptunk arra, hogy az épületet a város továbbra is biztosítja a zeneoktatás céljaira.

- Mekkora összeg az az állami normatívát kiegészítő fenntartási hozzájárulás, amit az adósságrendezés keretében megvont a város?

- A zeneoktatás finanszírozása nem tartozik az „olcsó" árkategóriába az önkormányzatok költségvetésében, bár tudjuk, hogy a gyermekek művészetekre, zenére való nevelése minden pénzt megér, hiszen a város kultúrájának záloga. Intézményünkben 400 növendék tanul zenét 30 zenetanár/művésztanár irányításával. Az egy évre szükséges költségvetésünk kb. 54 %-át fedezi az állami normatíva (egyéni oktatás esetében 105.750 Ft/fő; csoportos oktatás esetében 42.300 Ft./fő - a szerk.) és egyéb bevételeink, a fennmaradó 46 %-ot biztosítja az önkormányzat

- Hogyan próbálják meg a kieső összeget pótolni?

- Iskolánknak van egy működő, közhasznú alapítványa, mely nagy energiát fordít az elkövetkezendő hónapokban arra, hogy megfelelő támogatókat állítson a 82 éve működő esztergomi zeneoktatás ügye mellé, a zeneiskola további, változatlan formában való működtetése érdekében! Az alapítvány mostanáig nem folytatott igazán pénzszerző kampányt, így anyagi támogatottsága nem volt jelentős. A beérkező adó 1%-okból, valamint különböző pályázati összegekből biztosítottuk a szervezet működését, különböző rendezvények szervezését (zenei versenyek, Kamarazene Tábor stb.), illetve hozzájárultunk a zeneiskolában folyó szakmai munka színvonalának növekedéséhez (hangszerkarbantartások, hangszeralkatrészek, kották vásárlása, a zeneiskola Vonós- és Fúvós együttesének támogatása stb.). Alapítványi keretek között működik egy foglalkozás az egészen kicsi gyermekek és szüleik számára, valamint egy néptánccsoport. A felhasznált összegek az intézmény költségvetésének elenyésző hányadát képezik, az eddigiek során a működést nem finanszírozta, csupán kiegészíteni volt hivatott.   

- Másik lehetséges irány a mecénások megkeresése. Milyen támogatókat remél megnyerni az ügynek, és hogyan?

- Karácsony és szilveszter között vált világossá számunkra a zeneiskola működésében bekövetkező változás ténye. A lehetőségek átgondolása után, a különböző egyeztető tárgyalásokat követően januárban tartott értekezletet az alapítvány kuratóriuma. Azóta, az eltelt fél hónap alatt szóbeli egyeztetések történtek, valamint három - két esztergomi és egy budapesti - rendezvény időpontját, célját és programját határoztuk meg. Ezekkel a rendezvényekkel az a célunk, hogy a zeneiskola marketing szempontból is vonzó legyen a támogatók számára, továbbá a költségeken túli bevételek, a rendezvények nyeresége azonnali többletforrást is jelent. A rendezvényekre jelentős magyar cégek vezetőit is meghívjuk, bízva abban, hogy más nemes célok támogatása mellett elnyerjük jó szándékukat, és bekerülhetünk a támogatottak körébe. A támogatás ügyében végzendő tevékenységekre a zeneiskola alapítványa külön menedzsmentet hozott létre, aminek az a feladata, hogy a rendezvényeket megszervezze, és a lehetséges támogatókkal tárgyaljon. 

- Mit lehet tudni ezekről a rendezvényekről?

- Február 19-én Jótékonysági bált rendezünk az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium épületében. A bálon fellép Dunai Tamás Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a zeneiskola tanárai és diákjai, a Carmen tánccsoport, és a Filado együttes. Az est háziasszonya Maronka Csilla színművésznő lesz.

Április 27-én a Kongresszusi Központba hívjuk a zeneszerető közönséget. A jótékonysági hangversenyen fellépnek zeneiskolánk művész-tanárai és kiemelkedő zenetanulmányi eredményeket elért növendékei. Felkérünk továbbá neves, világhírű művészeket - akik közül néhányuknak Esztergomban kezdődött pályafutása - arra, hogy ügyünket a hangversenyen való fellépésükkel támogassák. Bízunk abban, hogy a hangversenyre a média is felfigyel, hiszen ez a koncert egyedülálló abban a tekintetben, hogy vidéki zeneiskola még nem rendezett ilyen nagyszabású hangversenyt Budapesten.

Harmadik rendezvényünk az első kampány záróeseménye is egyben. A Majálist, május 14-én a zeneiskola előtti Duna partszakaszon szeretnénk megrendezni, ahol reményünk szerint bejelenthetjük majd, hogy a 2011/2012-es tanév finanszírozási szükséglete összegyűlt.

A rendezvényen a zeneiskola és más esztergomi iskolások által készített kézműves ajándékokat, a zeneiskola logójával ellátott ajándéktárgyakat árusítunk majd, valamint egész napos műsort szervezünk a résztvevők részére.

Május második felében - ha a megyei önkormányzattal nem sikerül a 2011/2012-es tanévről megállapodni - az alapítványnak be kell tudni mutatnia azt a banki igazolást, amin szerepel az a mintegy 40 milliós összeg, ami igazolja, hogy az alapítvány képes egy tanévet finanszírozni.

Itt köszönjük a segítséget azoknak az első támogatóknak, akik jelentős árkedvezménnyel, támogatják rendezvényeinket:
- Dunai Tamás és Maronka Csilla színművészeknek, valamint a Carmen tánccsoportnak, akik ingyenesen ajánlották fel fellépésüket.
- A Padlizsán étteremnek, akik finomsággal látják el vendégeinket.
- A Spori Print Vincze Kft-nek (Esztergom), akik a nyomtatványainkat készítik.
- Az Elektronikus Piactér Kft-nek (Budapest), akik az alapítványnak önálló honlapot készítenek, és a zeneiskola honlapját is felújítják, valamint a nyomdai előkészítő, grafikus munkákat ingyenesen készítik el.
- A Kongresszusi Központnak, akik jelentős árkedvezménnyel biztosítanak helyet a hangversenynek.

Bízunk abban, hogy a rendezvények marketing szempontból is „eladhatóvá" teszik az esztergomi zeneiskolát, és kellő számú támogatót tudunk a zeneoktatás ügye mellé állítani helyi és országos szinten egyaránt!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.