Edu-Art

VIII. Crescendo Nyári Akadémia Sárospatakon

2011.07.19. 15:00
Ajánlom
Július 25-én nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit a Crescendo Nyári Akadémia Sárospatakon, melynek keretében Donizetti Szerelmi bájitalát állítják színpadra.

A kéthetes mesterkurzus nemzetközi elismertsége évről évre növekszik, idén már 34 ország fiataljai látogatnak el Sárospatakra, köztük a „Visegrádi Négyek" (V4) művészdiákjai is. A kéthetes alkotófolyamat eredményeként Donizetti Szerelmi Bájitalával és a V4 országok zeneszerzőinek műveiből, valamint a klasszikus repertoárból összeállított hangversenyekkel gazdagítják Sárospatak kulturális életét.

A Crescendo Nyári Akadémia valódi nemzetközi kulturális fórumot valósít meg Sárospatakon, hiszen a mesterkurzusok mellett neves meghívott vendégek pódiumbeszélgetésére is sor kerül. Jelen lesz David Danel, a Prágai Filharmonikusok első hegedűse, Izabella Darska Havasi zongoraművész, a lengyelországi Chopin Társaság elnök asszonya, valamint Hollós Máté zeneszerző. A magyar zeneművészet népszerűsítése is egyik fontos célkitűzése a Crescendo Nyári Akadémiának, a szervezők nagy örömmel fogadták például a Teheráni Zeneakadémia 22 éves csellistájának jelentkezését, aki Mihály András csellóversenyét szeretné elsajátítani a két hét alatt. Tazmániából, Vietnámból, Kínából, Kanadából és még Kenyából is érkeznek fiatalok, akik szintén nagy érdeklődéssel várják a V4 zenéjének megismerését, valamint a hozott darabok tudásának elmélyítését.

A karmester, Kaposi Gergely és az általa vezényelt zenekar tagjai között így tehát a kotta és a zene képezi majd az egyértelmű közös nyelvet. Hasonló kihívás vár az operaprodukció énekeseire is, hiszen román, magyar, szingapúri, kolumbiai és oroszországi énekesek játsszák Donizetti Szerelmi bájital című operáját, melyet az amerikai Teresa Moyer visz színre. Az egyszeri bemutató a Rákóczi Várban lesz és az előadást az olasz származású Paolo Paroni vezényli. A műsorválasztásról Timothy Bench operaénekes, a Crescendo NYári Akadémia művészeti igazgatója a következőket nyilatkozta: "A rendezővel együtt döntöttünk a Szerelmi bájital című opera mellett, hiszen olyan művet kerestünk, mely a fiatalok hangját nem terheli meg, és úgy gondoltuk, hogy a könnyed, vidám történet a nyári hangulathoz is illik. A rendezőasszonyt és engem is kedves emlékek fűznek ehhez a darabhoz, hiszen 1987-ben, mikor a philadelphiai Curtis Zeneakadémián tanultunk, együtt énekeltük Adina és Nemorino szerepét. Mindkettőnk számára rendkívüli élmény volt ilyen csodálatos szerepeket, teljes operaprodukcióban, nagy zenekarral énekelni, és tudom, hogy a diákjaink számára is csodálatos munkafolyamat lesz. Teresa Moyer egy modern szellemiségű rendező, aki úgy viszi színre a jeleneteket, hogy annak megvalósítása nem megy az énekteljesítmény rovására. Jó, ha a rendező magából a zenéből indul ki. Ne értsenek félre, én nagyon szeretem a modern rendezést, de úgy gondolom, hogy mégiscsak énekesek vagyunk, hát hagyjanak bennünket énekelni! Ezt szeretném biztosítani a diákjaink számára is. Szeretném, ha ragyognának, és énekelnének. Azt is tudom, hogy Teresa Moyer majd kihívások elé állítja az énekeseket, és nem kerülhetik ki a karakterek megformálását, a színészi feladatokat és a színpadi mozgás nehézségeit sem.Paolo Paroni karnaggyal többször dolgoztam együtt, és örülök, hogy egy ilyen nagyszerű szakembertől tanulhatnak a diákjaink igazi olasz bel canto technikát. Azt gondolom, hogy az igazi olasz éneklési stílust igazán jól, csakis egy olasz embertől lehet megtanulni. Paroni karnagy mesterkurzusokat tart majd az akadémia ideje alatt, és ez nyitott lesz minden énekes diákunk számára. "

A Crescendo Nyári Akadémia nemzetközi összefogás eredményeként jött létre, mégis szorosan kötődik Sárospatak városához, hiszen a főszervezők és a tanárok sorában több, Sárospatakról elszármazott művészt találhatunk: Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész, aki az akadémia művészeti vezetője, a szülői ágon sárospataki kötődésű Fassang László orgonaművész, valamint Kiss József oboaművész és Marczi Mariann zongoraművész. Az akadémia kiváló tanára a japán származású Koji Okazaki fagottművész is, aki immár Sárospatak tiszteletbeli polgára.

Az akadémia utolsó napjaiban a diákok háziversenyen vehetnek részt, ahol az akadémia nemzetközi zsűrije dönti el, hogy kik azok a szólisták, akik zenekari kísérettel mutatkozhatnak be a nagyérdemű közönség előtt, és kik azok, akik előadóként mutatkozhatnak be az akadémiát záró Gálaesten, ahol kiemelt fellépési lehetőséget kap az akadémia Liszt versenyének győztese is.

A Crescendo Nyári Napok hangversenyeire a belépés díjtalan, és nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

További információ: www.crescendohungary.org

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.