Edu-Art

Vízköpő-avatás és kerti koncert a Dohnányi-kertben

2012.07.17. 16:26
Ajánlom
A Zeneakadémia különítménye ismét ellátogattott a Dohnányi-kertbe, de ezúttal nem a kerti munkáé, hanem a jellegzetes vízköpőé és természetesen a zenéé volt a főszerep.

A budai hegyek lábánál megbúvó Széher úti Dohnányi-kert egyik központi eleme a kerti tó, mely annak idején kellemes fürdőzési lehetőséget is biztosított a villában élő Dohnányi családnak. A kútból a forrásvíz nem hagyományos csapon, hanem egy jellegzetes vízköpőn keresztül jutott a medencébe. A kutat és a medencét ellátó csőrendszert még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni és helyreállítani, ám a férfifejet formázó vízköpő megmaradt. S hogy mitől olyan különleges ez az egyszerű kerámiafigura?

A hatalmas budai telket Dohnányi nem egyedül, hanem barátjával, Manninger Vilmos sebészprofesszorral közösen vásárolta meg, így lett a kamarazene-partnerből szomszéd, aki ajándékként adta saját arcmását a kerti tó vízköpőjének. A kerámia vízköpő igen rossz állapotba került, az arc szinte a felismerhetetlenségig eltorzult: az ostrom alatt célba lőttek rá az orosz katonák, és az így támadt sérüléseket tovább roncsolták a téli fagyok. Hosszas keresés után a Dohnányi Kert Egyesület eljutott Kőfalvy Vidorhoz, aki ingyen restaurálta az eredeti darabot, és készített egy, az időjárás viszontagságait jól tűrő másolatot, amely már el is foglalta helyét a kerti medence szélén.

A vízköpőt kerti ünnepségen avatta fel hivatalosan az Egyesület. Ruttkay Zsófia elnökasszony megmutatta az egybegyűlt közel 30 fős közönségnek az eredeti vízköpőt, majd Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora méltatta a Dohnányi emlékét és kertjét ápoló egyesület áldozatos munkáját. A rövid beszédeket kerti koncert követte, a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Nyári Vonósnégyes adott egyórás műsort, melyen Mozart, Beethoven és Schubert dallamai mellett - a hely szelleméhez híven - felcsendült Dohnányi Desz-dúr vonósnégyesének első tétele is. A vidám ráadás, Weiner Rókatánca után a zeneszerző életéről és zenéről beszélgetve, egy pohár hideg rozé és apró finomságok kíséretében ért véget az ünnepség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.