Edu-Art

Zenei tehetségek szakkollégiuma létesül Felsőörsön

2010.09.08. 19:16
Ajánlom
Zenei tehetséggondozó központot, szakkollégiumot létesítenek a Balaton-felvidéken lévő Felsőörsön, az egykori gyermektábor helyén; a beruházáshoz a Norvég Alap 2,7 millió eurót ad, a magyar kormányzat pedig ehhez 460 ezer eurót tesz hozzá.

Mészáros Zoltán, a fejlesztést lebonyolító és a leendő oktatási centrumot működtető projektcég, a Camp Europe Non-Profit Oktatási és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Norvég Alap kelet-európai országokban megvalósuló, elsősorban kulturális és oktatási fejlesztéseket támogat. Tájékoztatása szerint tavaly 1700 pályázatból három fordulóban negyven nyert, köztük a felsőörsi projekt is.     Mészáros Zoltán ismertetése szerint a festői szépségű völgyben lévő területen húsz diákszálló épül - az emeleten négyágyas, a földszinten kétágyas szobákkal -, teljes komforttal, s külön szállójuk lesz a tanároknak is. Olyan színvonalon, hogy ott világhírű zeneművészeket is el lehet majd helyezni - jegyezte meg az ügyvezető. A centrumban lesznek oktató-, próba- és koncerttermek, számítógépes és multimédiás oktatóhelyiség, továbbá mozi, étterem és közösségi helyiség is.     Az igazgató tájékoztatása szerint 110 gyermek és 20 tanár helyezhető majd el kényelmesen a zenei tehetségeket képező szakkollégiumban, amely páratlan létesítmény lesz Magyarországon. Mészáros Zoltán - aki a már országos hírű Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője is - elmondta: speciális oktatási-képzési központ lesz a felsőörsi, ugyanis elsősorban hátrányos helyzetű, zeneileg rendkívül tehetséges - 12 és 18 év közötti - fiatalok kerülhetnek be. A képzésüket 12 hetes kurzusokban tartják, s a zenei oktatás mellett angol nyelvet is tanulnak, illetőleg számítástechnikai képzést is kapnak.   A több mint 800 millió forintos beruházás 40-45 százalékos készültségi szinten van, s a 2011 májusi avatás bizonyosra vezető - jegyezte meg Mészáros Zoltán, hozzátéve, hogy az első turnust jövő év júniusában fogadják majd.     Ismertetése szerint már októberben megkezdődnek a válogatók Budapesten a zeneakadémia szakközépiskolájában; zongora, vonós, gitár és ütőhangszer tanszakon. Ezután regionális meghallgatások is lesznek, majd összeáll az első turnus, az a 60 gyerek, aki 2011 júniusától hat héten át tanulhat zenét világhírű művészektől, illetőleg őket követik majd az újabb és újabb csoportok.    

A világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc, a zenei tehetséggondozó szakkollégium művészeti vezetője elmondta: húsz magasan képzett zenetanárt foglalkoztat majd az intézmény. Kurzusokat vezet majd Kocsis Zoltán és Ránki Dezső zongoraművész, Roby Lakatos és Lendvai József hegedűművész, továbbá Nyugat-Európából és Amerikából is érkeznek világhírű zenészek órákat adni. "Eljön Felsőörsre többek közt a tízszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin és énekes, s Richard Bona világhírű gitárművész, továbbá még számos, világszerte ismert zeneművész társam, barátom" - mondta Snétberger Ferenc.     Ez egyedi és abszolút profi iskola lesz Magyarországon, ráadásul a gyerekek ingyenes oktatásban részesülnek - mondta a gitárművész. Hangsúlyozta: szegény sorsú gyermekek élveznek elsőbbséget, de a legfontosabb válogatási szempont a tehetség. Közlése szerint már most sokan jönnének a felsőörsi zenei szakkollégiumba külföldről is.     Snétberger Ferenc elmondta: ő Berlinben régebben vezet már hasonlónak nevezhető iskolát, de ott csak gitároktatás zajlik, és mindössze tíz gyereknek. Felsőörs más nagyságrend lesz, és nagy kihívás számára is - mondta a művész. Szerinte a legtehetségesebb gyerekek valószínűen a zeneakadémiára kerülnek majd, vagy külföldi ösztöndíjakat nyernek el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.