Edu-Art

Zenetudományi előadások a LFZE-n

2013.02.11. 14:00
Ajánlom
A Zeneakadémia Doktori Iskolájának tudományos előadássorozata legközelebb február 19-én várja az érdeklődőket. A 16 óra 30 perckor kezdődő előadást Somfai László tartja.

A Doktor Iskola előadássorozatának helyszíne a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György épülete (VII. ker. Wesselényi utca 52. földszint, 018. terem), ahol február 19-én Somfai László (LFZE Zenetudományi és Zeneelméleti Tanszék; MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók Archívum) A kritikai életmű-összkiadás közreadójának felelőssége címmel tart előadást. A programot vezeti: Péteri Lóránt.

További előadások:

Március 5. 16:30 - Ismerjük eléggé Lajtha hangszeres gyűjtéseit?
Előad: Tari Lujza (LFZE Népzene Tanszék; MTA BTK Zenetudományi Intézet, Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívum)

Március 19. 16:30 - A zenetörténet ismeretlen kincsebányája: a győri Richter Archívum Richter János-hagyatéka Budapesten
Előad: Eckhardt Mária (LFZE Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont)

Április 9. 16:30 - Rekonstrukció és értelmezés: Utak és lehetőségek a zenei középkorkutatásban
Előad: Czagány Zsuzsa (MTA BTK Zenetudományi Intézet, Régi Zenetörténeti Osztály)

Április 23. 16:30 - A "nevelő szórakoztatás" válsága 1954-ben: A bányász-operett és a Fővárosi Vígszínház bukása
Előad: Heltai Gyöngyi (MTA-ELTE Válságtörténeti Kutatócsoport)

Május 14. 16:30 - Ismeretlen Liszt-dokumentumok német könyvtárakból
Előad: Hamburger Klára (MTA Zenetudományi Bizottság)

A program az "Aktív szakmai fejlesztés az LFZE Doktori Iskolában"  TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0022 projekt kertében valósulhatott meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.