Edu-Art

Zongorakarnevállal kezdődik az ősz

2016.08.20. 11:12
Ajánlom
Zongorakarnevál vezeti fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelyet szeptember elején rendeznek meg a Zeneakadémián.

A zenei évad őszi nyitányaként a Filharmónia Magyarország szeptember 2-11. között rendezi meg a nagy hagyományú Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy)

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy) (Fotó/Forrás: Darabos György)

A verseny nyitóhétvégéjén - szeptember 2-4. között - ingyenes kísérőprogram, a Zongorakarnevál hozza közel a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé és egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A négy fordulóból álló verseny 36 résztvevője három kontinens 11 országából érkezik. A zsűri díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

EDA020A2-C262-4D60-B872-424D9CF6005A

EDA020A2-C262-4D60-B872-424D9CF6005A

A 42 ezer euró (13 millió forint) összértékű díjak között közönségdíjat is átadnak. Az egymillió forint értékű különdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) ajánlotta fel.

A verseny különdíjainak sorában a fidelio.hu egy fiatal magyar zongoristának biztosít majd bemutatkozási lehetőséget.

A szervezők tájékoztatása szerint a zongoraverseny alapos felkészülést igényel a jelentkezőktől, a résztvevőknek Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, az A-dúr zongoraversenyt és a Haláltáncot is kotta nélkül kell eljátszaniuk.

02F80F3A-581C-45EF-A60D-B8FFA979654A

02F80F3A-581C-45EF-A60D-B8FFA979654A

A versenysorozat szeptember 11-én díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul. A versenyen és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, vezényel Kesselyák Gergely.

A Magyar Rádió zenei együtteseinek bérletkínálata

Kapcsolódó

A Magyar Rádió zenei együtteseinek bérletkínálata

Hat bérletet kínál a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa a 2016/2017-es szezonra.

"Az egész Liszt-életművet felöleli a verseny, ami biztosítja, hogy aki itt esélyesként elindul, pályája során repertoárjának fontos részeként gondol majd a zeneszerző munkásságára" - idézte a közlemény Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.