Edu-Art

Zongorakarnevállal kezdődik az ősz

2016.08.20. 11:12
Ajánlom
Zongorakarnevál vezeti fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelyet szeptember elején rendeznek meg a Zeneakadémián.

A zenei évad őszi nyitányaként a Filharmónia Magyarország szeptember 2-11. között rendezi meg a nagy hagyományú Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy)

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy) (Fotó/Forrás: Darabos György)

A verseny nyitóhétvégéjén - szeptember 2-4. között - ingyenes kísérőprogram, a Zongorakarnevál hozza közel a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé és egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A négy fordulóból álló verseny 36 résztvevője három kontinens 11 országából érkezik. A zsűri díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

EDA020A2-C262-4D60-B872-424D9CF6005A

EDA020A2-C262-4D60-B872-424D9CF6005A

A 42 ezer euró (13 millió forint) összértékű díjak között közönségdíjat is átadnak. Az egymillió forint értékű különdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) ajánlotta fel.

A verseny különdíjainak sorában a fidelio.hu egy fiatal magyar zongoristának biztosít majd bemutatkozási lehetőséget.

A szervezők tájékoztatása szerint a zongoraverseny alapos felkészülést igényel a jelentkezőktől, a résztvevőknek Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, az A-dúr zongoraversenyt és a Haláltáncot is kotta nélkül kell eljátszaniuk.

02F80F3A-581C-45EF-A60D-B8FFA979654A

02F80F3A-581C-45EF-A60D-B8FFA979654A

A versenysorozat szeptember 11-én díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul. A versenyen és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, vezényel Kesselyák Gergely.

A Magyar Rádió zenei együtteseinek bérletkínálata

Kapcsolódó

A Magyar Rádió zenei együtteseinek bérletkínálata

Hat bérletet kínál a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa a 2016/2017-es szezonra.

"Az egész Liszt-életművet felöleli a verseny, ami biztosítja, hogy aki itt esélyesként elindul, pályája során repertoárjának fontos részeként gondol majd a zeneszerző munkásságára" - idézte a közlemény Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.