Konrád, Tivadar

Budapesten járt az Ayr-Paris Band

2010.08.09. 13:19

Programkereső

Július 24-én a kanadai Ayr-Paris fúvószenekar vendégszerepelt a Hubay Jenő Zeneiskolában.

Az Ayr-Paris Band nevét két szomszédos „kis” kétezer fős, Ontario állambeli városokról kapta. Tagjaik a több környező településről járnak össze. A fúvószenekar mindenfajta korosztályú, képzettségű, képességű hangszeresből áll, bár többségük csak hobbizenész. 2006-ban ünnepelték fennállásuk 50. évfordulóját. Évente átlag 25 koncertet adnak különböző helyi eseményeken, például ’Mikulásfesztiválokon’, helyi parádékon. Kétévente körbeutazzák Európát, illetve jelentős koncertmeghívásokat kapnak Írországba, és Skóciába.

Ayr-Paris Band
Ayr-Paris Band

A mostani 47 fő között alig látni 30-nál fiatalabb zenészeket. Az idősek panaszkodtak is, hogy úgy járnak, mint a többi zenekar a környékükön, utánpótlás híján ők is ki fognak halni. Szerencsére már emellett a ’Senior’ zenekar mellett alakult egy ’Junior’ is, amely reményeik szerint megoldás lesz a problémára. Az ütőszólamra például e 2010-es európai körút előtt toboroztak 3 fiatalt a „kicsikből.”

Az Ayr-Paris Band nem csak hangszeres darabokat ad elő, ugyanis alakult a tagokból egy énekkar is.  Repertoárjukban ebben az évben alig találni klasszikusokat, kivéve Lehár Ferenc  Víg Özvegy áriáját – angolul. Főleg szórakoztató, illetve népdalszerű, kis háttértörténettel rendelkező darabokat szólaltatnak meg. Ilyen például a Mamma Mia musical dalaiból készült összeállítás, vagy a Kutya és a gazdája, ahol a szólót követően a fuvolista két percen keresztül csak ugat. Két karmesterük, Merry Schmidt, és Richelle Read darabtól függően felváltva vezényli őket, míg a másik a zenekarban játszik klarinéton, vagy harsonásként.

Ayr-Paris Band
Ayr-Paris Band

Európai turnéjuk alkalmával az első állomás, Cesky Krumlov után utaztak Budapestre, ahol a Hubay Jenő Zeneiskolában léptek fel. Az iskola zenekarának bevezető számai után egyórás koncertet adtak, majd a két együttes közösen játszotta el Harold L. Walters Instant concert-jét, és az Oroszlánkirály betétdalaiból készült összeállítást. Bár a fellépés után alig maradt idejük pihenni szoros menetrendjük miatt, lelkesen fogadták a magyarok állófogadását, ahol kiderült, számukra még mindig a „legvidámabb barakk” vagyunk Kelet-Európában. Talán ezért utaztak tovább már aznap?