Ervin

Selmecbányai és soproni zeneiskolások

2010.09.01. 10:35

Programkereső

A szlovákiai Selmecbányáról érkezett zeneiskolások és soproniak muzsikáltak közösen egy héten át a soproni zenei táborban.

A programon több tucat muzsikálni szerető diák vett részt. A táborozók zeneiskolai tanárok vezetésével gyakoroltak, az azonos hangszeren játszók kisebb csoportokban próbáltak, majd nagyzenekarban, big bandben együtt zenéltek. A szakmai munkában részt vett Martin Janosik selmeci zeneszerző és karmester, aki a Zenebonának elnevezett tábor kis muzsikusainak zeneművet komponált - tájékoztatott Komornoki Mihály projektmenedzser.

A két város közötti kapcsolatok bővítésére a soproni és a selmecbányai önkormányzat fele-fele arányban összesen mintegy 97 ezer eurós (27,6 millió forintos) támogatást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A zenei tábor a 102 ezer eurós összköltségű projekt egyik fejezete volt.

A projekt lehetőséget adott a két város diákságának és művészeinek ismerkedésére, együttes bemutatkozására, így a selmeci és a soproni diákok is egy-egy hetet töltöttek együtt testvérvárosukban.

A selmeci és soproni fotósok csereprogramjának köszönhetően a két városról készült fényképeket közös kiállításon mutatják be. A tárlat jelenleg Selmecbányán tekinthető meg, a későbbiekben  Sopronban is látható lesz. A soproni zenei tábor zárókoncertjét a selmecbányai közönség is meghallgathatja, a hangversenyre jövő szombaton kerül sor.