Donát

Országos művészeti hangadó Győrben

2010.09.28. 11:00

Programkereső

Művészeti élménynapot szervez a Zene Világnapján, október 1-jén a MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület.

Az egész napos rendezvénnyel a szervezet Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és humanista gondolkodó, a Zenei Világnap és a Musique - Europe (MUS-E) program megálmodója emléke előtt tiszteleg. Az egyesület győri rendezvényén a közönség megismerheti a mozgalmat, és mindazokat, akik abban aktívan részt vesznek. A program szellemiségét híven tükrözi Menuhin alapgondolata: "Az élet művészet és minden pillanatának alkotó pillanatnak kellene lennie".

MUS-E
MUS-E


Yehudi Menuhin 1975-ben, az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsa elnökeként hívta életre a Zene Világnapját, 1993-ban pedig az Európai Unió égisze alatt elindította a MUS-E programot, kapcsolódva az UNESCO „A világ kulturális fejlődésének évtizede" projektjéhez. A multikulturális mintaprogram célja az elfogadásra, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetek segítségével. Ennek elérése érdekében az iskolákban hivatásos művészek adják át azokat az ismereteket, amelyek révén a kisdiákok aktívan részt vesznek a közösségi munkában, tevékenységük kiszélesedik, kreativitásuk kibontakozik.
Ma már tíz európai ország iskoláiban alkalmazzák a MUS-E programot. Magyarországon 1994-ben indult el a nemzeti program, amelynek fontos célcsoportját alkotják azok az alsó tagozatos általános iskolások, akik veszélyeztetett sorsúak illetve halmozottan hátrányos helyzetűek. A mozgalom segítségével többen közülük kiváló eredménnyel végezték el az általános iskolát, illetve gimnáziumot, és számos kulturális és közismereti versenyt megnyertek.

Az országos művészeti hangadó részletes programja, valamint a MUS-E Egyesület bemutatkozása a szervezet honlapján olvasható.