Klaudia

Szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum

2010.10.14. 10:16

Programkereső

Ahogy volt... úgy volt? címmel szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum.
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum

Honnan tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta és befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? A tíz alkalomból álló, kérdéseket felvető, válaszok keresésére ösztönző előadássorozat gimnazisták, felvételire készülők, egyetemisták és a témák iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes lehet. A csütörtök délutánonkénti témafelvetések a különböző álláspontok megismertetésével, ütköztetésével kibővíti és elmélyíti a fiatalok tudását.

Az előadásokon a szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is bemutatják. Az első, október 14-i előadást Főzy István paleontológus tartja Beszélgetés a 46 méteres madzagról címmel, amely 4,6 milliárd éves bolygónk történetét vizsgálja.

A továbbiakban október 28-án Játszd újra a Mohácsi csatát! címmel Baltavári Tamás a hadtörténet-kutatás rejtelmeiről, november 11-én Varga Zsuzsa Egy rémálom mindennapjai címmel a Rákosi-korszakról tart előadást.
Az előadások délután négy órakor kezdődnek. A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció a muzeumpedagogia@hnm.hu mail címen lehetséges. Információ: 1/327-7703.