Gábor, Karina, Ders

Jubilálnak az Ifjú Zenebarátok

2010.10.24. 16:27

Programkereső

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a Jeunesses Musicales International, az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szerveze pedig 45 éves lett.

Október 15-én Brüsszelben gyűltek össze a Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szervezete (Jeunesses Musicales International, JMI) nemzeti tagszervezeteinek képviselői, hogy visszatekintsenek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereire, és megosszák egymással terveiket a jövőre nézve. A szervezők nagyszabású gálakoncerttel is készültek erre az alkalomra, s az esemény a 2011-es Imagine fesztivál hivatalos megnyitója is volt, mely a JMI egyik legnagyobb szabású projektje.

A többéves múltra visszatekintő nemzetközi versenyfesztivál párhuzamosan 15 országban zajlik világszerte, százezernyi fiatal (13-25 év közötti) zenésszel, akik közül a többfordulós válogatás után végül a belgiumi döntőbe jutó legjobb öt közül kerül ki a győztes. Az Imagine különlegessége, hogy fesztiváljellegéből adódóan az egyes fordulók az izgalmas verseny mellett egyúttal koncertélményt is nyújtanak a fellépőknek és a közönségnek. Az Imagine fesztivál jelszava lehetne a "zene határok nélkül" is, hiszen a színpadokon találkozik a klasszikus zene, jazz, pop, rock, folk vagy akár a ska - műfaji korlátok ugyanis nincsenek, a zsűri csak a zenei tehetséget és az előadói egyéniséget díjazza.

Az Imagine fesztivál csak egy a JMI számos zenei projektjéből, melyek közül néhányról korábban a Fidelio.hu látogatói is olvashattak. Az Ifjúsági Világkórus (melyet a JMI az International Center for Choral Music és az Europa Cantat együttműködésével szervez) az egyetlen fiatal énekesekből álló nemzetközi kórus, mely évente kétszer találkozik, hogy az intenzív próbaidőszak után több országon átívelő turnén kápráztassa el a közönséget. A JMI Európán kívüli tevékenységére példa az afrikai Music Crossroads fesztivál, mely a kontinens hagyományos és kortárs zenéinek felkarolásán túl a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek integrációját is céljául tűzi ki. Kifejezetten a fiatal közönség a célcsoportja a YAMA projektnek (Ifjú zenebarátok közönségdíja), melyben a nemzetközi versenyre benevezett zenés produkciók közül - a szakmai zsűri mellett - a közönség internetes szavazással választja ki a díjra leginkább érdemesnek tartott előadót.

A nemzetközi Jeunesses ernyőszervezetnek 1965 óta tagja az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete (JMH).  A JMH elmúlt évtizedeinek egy-egy pillanatát az egyesület archívumából származó fotók idézik meg - a képre kattintva galéria nyílik!

A szép hagyományokkal rendelkező Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete elsődleges célja, hogy támogassa a fiatal - még tanuló, vagy pályakezdő - zenei tehetségeket, másrészt a XXI. század kihívásait szem előtt tartva a zene segítségével igyekszik erősíteni a fiatalok kulturális érzékenységét, nyitottságát. A JMH a közelmúltban e kettős kihívásnak kívánt megfelelni: 2010 tavaszán  a Jeunesses Ifjúsági Koncerten  az előző tanév alsó- és középfokú zenei versenyeinek győztesei mutatkoztak be, akik később a Sziget Fesztiválon a nemzetközi közönség előtt is zajos sikert arattak. A tavaly elindított www.edu-art.hu címen elérhető művészetoktatási intézményháló 2010 szeptemberétől a Fidelio.hu-n is olvasható, folyamatosan frissülő internetes magazinnal bővült, melynek virtuális hasábjain a magyarországi művészetoktatás hírei, valamint - tanárokkal és diákokkal ­készült -  interjúk, videók és beszámolók találhatók meg.