Beáta, Izolda, Lea

István-zene Lipcsében

2010.10.26. 14:03

Programkereső

A Szent István Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara őszi turnéján Beethoven I. szimfóniáját játszotta Lipcsében Horváth Gábor vezényletével. Egy zenekari tag beszámolója.

Lipcsében a Johann Sebastian Bach Zeneiskola Zenekara fogadott bennünket, akiket Németország egyik legjobb ifjúsági szimfonikus zenekaraként tartanak számon. Évente koncertet adnak a világhírű lipcsei Gewandhaus nagytermében, és felléptek már az Egyesült Államokban, Bécsben, valamint 2010 Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is.

Német barátaink idén júniusban töltöttek el néhány napot nálunk, Budapesten egy csereprogram keretei között: az István Konzi Nagytermében Schumann Rajnai-szimfóniáját, valamint Saint-Saëns hegedűversenyét szólaltatták meg. Ezt a látogatást viszonoztuk most szeptemberben.

A mérce, mondanom sem kell, magasan volt. A lipcsei bemutatkozó koncertet ezért hosszú és alapos felkészülés előzte meg: az egyhetes augusztusi tihanyi felkészülő tábor után főpróba jellegű egész estés koncertet adtunk itthon a szülőknek.

"A zenekar jól felkészült és emlékezetes koncertet adott a lipcseieknek. Nincs annál felemelőbb érzés egy karmester számára, mint amikor megfeledkezhet arról, hogy épp egy amatőr, fiatalokból álló zenekart vagy mondjuk a Zuglói Filharmonikusokat vezényli" - mondta karmesterünk, Horváth Gábor, majd hozzátette: "A lipcsei kirándulás remek lehetőség volt a zenekarnak. Nagyon jól éreztük magunkat, és a németek vendégszeretetének köszönhetően sok új közös élménnyel gazdagodtunk. A lipcsei vendégszereplés másfelől inspirációt is adott a kemény munkához, amire a fiataloknak igencsak nagy szüksége van manapság."

A lipcsei kirándulás érezhetően jó hatással volt ránk: azóta a korábbinál is lelkesebb munka folyik a próbákon. A zenekar jelenleg Liszt Esz-dúr zongoraversenyét gyakorolja, és természetesen nem riadna vissza egy következő külföldi koncerttől sem. Sőt, már felmerült egy bolgár cserekapcsolat lehetősége is...