Gábor, Karina, Ders

Egri csillagok-rajzverseny és konferencia

2010.10.28. 08:30

Programkereső

A pályázat célja Gárdonyi regényének népszerűsítése, a vizuális képzelőerő fejlesztése a fiatalok körében.

Eger Megyei Jogú Város és az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium „Egri csillagok" elnevezéssel országos tehetségkutató rajzversenyt hirdet 8. osztályos ifjú alkotók és középiskolások részére. A művészeti szakközépiskola Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének illusztrálása révén kívánja népszerűsíteni a regényt, ennek kapcsán pedig fejleszteni a vizuális képzelőerőt, a rajzi kultúrát. Lehetőséget kíván biztosítani az általános iskolák végzős korosztályának és a középiskolásoknak tehetségük bemutatására, megmérettetésére.

A pályázat menete:

Az első forduló feladata: illusztrációk (maximum 3 db) készítése az Egri csillagok című regényből, a regény alapján jellemző helyszínek, helyzetek, ember(ek) megjelenítésével A/4 méretben. A papír anyaga ne legyen félfamentes rajzlap, a pályaművek bármilyen technika alkalmazásával készülhetnek. A pályázatot személyesen vagy postai úton lehet beadni az iskola címére a kitöltött pályázati űrlappal együtt. Beküldési határidő: 2010. november 19.

A második forduló 2010. december 10-én lesz, amikor kulturális, alkotói, szakmai és szabadidős programokkal várják a legeredményesebb 40 pályázót. Itt az általános iskolások helyben készített kreatív munkájukkal, a középiskolások ex libris grafika készítésével versenyeznek, melyet egy Gárdonyi Géza műhöz készítenek. A döntőt december 11-én tartják az egri vár falai között.

A rendezvény fővédnöke Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész. A zsűri tagjai: Mészáros György, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet vezetője, Herczeg István grafikusművész, Nagy Árpád Pika Munkácsy díjas festőművész, az EKF tanára és Antal István, a Kossuth Rádió Munkatársa.)

Jankovics Marcell
Jankovics Marcell

Kategóriánként az első három helyezett értékes tárgyjutalomban részesül, továbbá a legeredményesebb alkotásokból CD készül. A legeredményesebb 20 alkotó a középiskolai felvételi eljárás során Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégiumba az otthonról hozott rajzra és a szóbeli elbeszélgetésre megkapja a maximális 40 pontot.

Az Egri csillagok rajzverseny keretében konferenciát is tartanak a művészetoktatás jövőjéről az érdeklődő rajztanárok, közép- és általános iskolai igazgatók számára. A művészetoktatás jövőjét és helyét kutató konferencián szakpolitikusok és a témában kompetens személyek adnak elő az egri vár konferenciatermében 2010. december 11-én 10 órai kezdettel.

Az Egri csillagok pályázati adatlapja, részletes programja, valamint a konferencia részvételi és jelentkezési feltételei, tervezett programja letölthetők az iskola honlapjáról letölthető: www.eventus.hu.

További információ: Eventus Üzleti, Művészeti Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatás Intézmény és Kollégium, 3300 Eger, Cifrakapu tér 24. Tel./fax: 36/517-510; e-mail: eventus@eventus.axelero.net.