Gertrúd, Patrik

Európai Roma Zenei Szakkollégium

2010.10.29. 10:00

Programkereső

A Balaton-felvidéken, Felsőörsön kezdi meg működését a szakkollégium 2011 nyarán Snétberger Ferenc vezetésével.

A szakkollégium pedagógiájának alapja, hogy a roma családok nagy figyelmet fordítanak a gyermekek zenei tehetséggondozására. A roma kisebbséghez tartozó művészek a zene világának nagy színpadain is jelentős szerepet játszanak, legtöbbjük zenei nevelése már a családban elkezdődik. Ma sok olyan tehetséges roma fiatal van, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak bejutni hagyományos zeneiskolába. Ha mégis sikerül bekerülniük, újabb problémát jelent az a halmozott versenyhátrányuk, amit a kulturális értelemben vett „otthon" és az onnan hozott vagy nem hozott normák jelentenek, sokszor pedig a jelenlegi oktatási rendszer sajátosságaiból eredően nem lehetséges, hogy a pedagógusok módszereiket, tanóráikat a roma családok korábbi zenei előképzéséhez igazítsák.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzusain évről évre 60 fő 12-20 éves, hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. Az intézmény arra épít, amit a gyermekek a családban tanultak, amit onnan magukkal hoztak, s ösztönzik és tanítják a fiatalokat arra, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A zenei, művészeti órák mellett roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika, tanulás-módszertan és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítanak számukra.

A Norvég és a Magyar Állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet - Soros Alapítvány által támogatott szakkollégium alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc, tanárai pedig világhírű hazai művész-tanárok (Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla), illetve kiváló nemzetközi vendégelőadók (Paolo Vinaccia, Tony Lakatos, Roby Lakatos) lesznek.

A szakkollégium kurzusai a „normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetőek lesznek annak érdekében, hogy ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentoraink segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

Kapcsolat:

Camp Europe Felsőörs Projektiroda, 8200 Veszprém, Haszkovó u. 25/A; tel.: 88/560-103; e-mail: info@campeurope.hu; web: www.campeurope.hu