Márk

Miénk itt a tér - Szakkollégium Éjszakája az ELTÉ-n

2010.11.18. 23:20

Programkereső

Időpont: november 25. 18:00 (csütörtök) Helyszín: ELTE Társadalomtudományi Kar, Lágymányosi Campus, Pázmány Péter sétány 1/A Északi épület -1. szint (alagsor)

Az ELTE Társadalomtudományi Szakkollégium (Társtudkoli) immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Lágymányosi Campus Északi épületének alagsorában a kultúra, a tudomány és a szórakozás egyvelegét nyújtó SZÉ-t, hivatalos nevén a Szakkollégium Éjszakáját.

Az idei SZÉ központi témája a különböző értelemben vett "tér". A este első felében a formalitás és az informalitás határán mozgó izgalmas beszélgetésekben olyan terekről lesz szó, melyekben élünk, melyeket alakítunk, melyeket nem láthatunk, de szeretnénk, melyekben virtuálisan vagyunk jelen, melyekben nem látunk mindenkit szívesen, melyeket meghódíthatunk és amelyek mindenképp a mieink.

Városi térerő - Köztervek: közterek jövője civil szemmel

Virtuális terünk: a Facebook-hatás és annak következményei

Európa főterén - Soros elnökség

Enyém a vár - Tiéd a lekvár: a földért és területért vívott harcok a 21. század elején

Szakrális terek, avagy világok határa-e a templom küszöbe?

Elzárt terek: a börtönök világa

9999999 - Hiányzó magyarok: népességfogyás Magyarországon

Hiányzó terek: az alternatív oktatás lehetőségei

Övék volt a tér: mi legyen a hajléktalanokkal?

Tanár-diák párbeszéd: kutatás a Kutatóegyetemen

Az est későbbi részében a zene kerül középpontba. Két színpadon lesznek koncertek: a csendes színpadon játszik az autentikus arab-török zenét flamenco gitáros és jazzes elemekkel ötvöző Türkallica, a líraibb hangvételű dalait folkos gitárjátékkal kísérő Petruska András és a kellemes lounge zenét játszó EQT. A hangos színpadon talpalávalót nyújt majd a folk rock, nemzeti punk és ska zenét ötvöző Bohemian Betyars, az SZ4P punkőrülete.

A SZÉ alatt a látogatók folyamatosan részt vehetnek egy interaktív múzeumépítő csapatjátékban a Néprajzi Múzeum jóvoltából, élő "könyveket" kölcsönözhetnek az Élőkönyvtárból, valamint a Kurt Lewin Alapítvány 100 legszegényebb című albuma is megtekinthető a SZÉ klubhelyiségében. Továbbá lesz civilfolyosó, ahol a standok mellett a civil társadalom jeles képviselőivel lehet megismerkedni.

A program szervezői szerint "az egyetemi életnek többről kellene szólnia annál, mint hogy késő délelőtt bejövünk az óráinkra, jegyzetelünk, és aztán otthon ülve töltjük el az estéinket. Ahelyett, hogy elmenekülnénk a sivár Lágymányosi épületegyüttesből, megpróbálhatnánk belakni azt: megtölthetnénk társasági élettel és pezsgő szellemi agórájává változtathatnánk. Ezért hoztuk létre a SZÉ-t, mely a campus legnagyobb szabású és legszínvonalasabb szórakozási lehetőségét nyújtja minden évben, barátságosabbá téve az épület ablaktalan alagsorát."

Az eseményen jelen lesz a http://blog.fidelio.hu képviseletében a Mathias Corvinus Collegium szakkollégistáiból álló kultúrblogger-csapat, a http://kulturblog.fidelio.hu szerzőgárdája is.