Eleonóra

Énekelt történelem a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011.02.01. 18:14

Programkereső

Az eMeNeM Szabadegyetem Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának február 3-i előadásán a törökkori Magyarország zenélő hétköznapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók.
Balassi_Bálint.jpg
Balassi_Bálint.jpg

A szabadegyetemen - Bálint naphoz közeledvén - Balassi Bálint életén és művészetén keresztül mutatják be a 16. századi magyar világot, háborút és kultúrát egyaránt. A "Reneszánsz Hallványtár" - Zenélő hétköznapok a törökkori Magyarországon című előadást Várkonyi Gábor és Csörsz Rumen István tartják. A 16-17. századi mindennapok világa forrásszövegek és képek segítségével elevenedik meg, a résztvevők az előadás során korabeli dalokat is hallgathatnak majd.
Balassi Bálint a magyar nyelvű reneszánsz szerelmi líra megteremtője, a magyar irodalom első európai rangú költője. Sorsa rendkívül zaklatott volt, csakúgy, mint a 16. század végi Magyarországé. Apja ellen hűtlenségi vád, birtokain törökdúlás és várfoglalás, érvénytelenített házasság, szerelmi kudarc, végvári katonáskodás, majd Esztergom ostrománál a tragikus vég - egy humanista műveltségű, nyolc nyelven beszélő költő életélményei, melyeket vitézi, szerelmi és istenes verseiben örökített meg.

Az Ahogy volt... úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyalják. A kérdezésben, gondolkodásban, újraértelmezésben neves kutatók, egyetemi tanárok vannak a látogatók segítségére.

A szabadegyetem teljes programja a Múzeum honlapján olvasható.

Az előadás időpontja: 2011. február 3., csütörtök 16 óra, találkozó a múzeum előcsarnokában.
Helyszín: földszint, Római Lapidárium
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen.