Sára, Márió

Rekord számú nevezés a Csajkovszkij Versenyre

2011.02.01. 10:00

Programkereső

A 14. alkalommal megrendezendő, újdonságoktól kísért versenyre 47 országból 583 fiatal muzsikus nevezett.

2011. június 14. és július 2. között Moszkva és Szentpétervár ad otthont a négyévente, 2011-ben 14. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Csajkovszkij Versenynek. Az 538 aspiránsból azonban a két orosz városban az előző versenyek résztvevőinél kevesebb, mindössze százhúsz fiatal tehetség (a korhatár hangszeres szólistáknál 16-30 év, énekeseknél 19-32 év) mérettetik meg. Jelentős megújuláson megy keresztül a verseny a külsőségeket és a médiakapcsolatokat illetően is: új a weboldal, nemzetközi reklámkampányba kezdenek, valamint televízió- és online közvetítéseken követhetők a szentpétervári és a moszkvai fordulók, illetve koncertek. Az összdíjazás 350.000 euró, a kategóriagyőzteseknek 20-20.000 euró jár. A versenyt rendező bizottság elnöke Valerij Gergijev, verseny igazgatója Richard Rodzinski.

Valery Gergiev
Valery Gergiev

A zongoristákat Dmitrij Alekszejev, Vlagyimir Askenazi, Michel Beroff, Yefim Bronfman, Peter Donohoe, Barry Douglas, Nelson Freire, Gyenyisz Macujev, Mihail Voszkreszenszkij és Jevgenyij Koroljov bírálja. A zsűri tiszteletbeli elnöke Van Cliburn.

A hegedűsöket Andres Cardenes, John Corigliano, Martin Engstroem, Leonidasz Kavakosz, Boris Kuschnir, Anne-Sophie Mutter, Barry Shiffman, Sergei Stadler, Viktor Tretyakov, Maxim Vengerov és Nyikolaj Znajder értékeli.

A csellistákat Mario Brunello, Enrico Dindo, David Geringas, Clive Gillinson, Lynn Harrell, Ralph Kirshbaum, Antonio Meneses, Krzysztof Penderecki, Gustav Rivinius, Szergej Roldugin és Martti Rousi rangsorolja.

Az énekesek Vlagyimir Atlantov, Teresa Berganza, Ileana Cotrubas, Ferruccio Furlanetto, Rajna Kabaivanska, Jelena Obrazcova és Renata Scotto előtt lépnek fel. A kategóriazsűri tiszteletbeli elnöke Plácido Domingo.

Az elődöntősök új művek ősbemutatóit játsszák: Rogyion Scsedrin komponál zongora-, Krzysztof Penderecki cselló-, John Corigliano pedig hegedűdarabot a verseny felkérésére. Penderecki és Corigliano zsűritagként is részt vesz a megmérettetésen. Moszkvában versenyeznek a csellisták és a zongoristák, a hegedűsök és az énekesek Szentpéterváron mérettetnek meg. A fővárosban július 1-jén, a Néva partján július 2-án tartják a gálakoncertet.

A legtöbben Oroszországból jelentkeztek, mintegy hetven induló van innen az ének és a zongora kategóriákban is. A jelentkezők számát tekintve a Dél-Koreai Köztársaság áll a második helyen, nem sokkal maradnak le a japán és kínai zenészek. A legtöbben, 160-an a zongoristák vannak, a legsokszínűbb azonban a csellisták mezőnye, ahol 32 ország muzsikusai próbálkoznak. Az előzsűri tagjai között olyan művészek találhatók, mint Marcello Abbado, Dmitrij Alekszejev, Szergej Babajan, Jürgen Meyer-Josten és Gyenyisz Macujev (zongora), Young-Chang Cho, David Geringas, Szergej Roldugin, ésMartti Rousi (cselló), Philippe Graffin, Boris Kuschnir és Barry Shiffman (hegedű), Craig Rutenberg, Alla Brosterman és Renate Kupfer (ének).