Fábián, Sebestyén

Országos Társaséneklési Verseny

2011.02.22. 10:56

Programkereső

A jelentkezési határidő: 2011. február 28.

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a társasének hagyományainak erősítése, valamint a kis létszámú iskolai együttesek szakmai bemutatkozási lehetőségének biztosítása céljából tanulmányi verseny jelleggel meghirdeti a VI. országos társaséneklési versenyt. A verseny a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által szervezett Országos Bicinium Éneklési Verseny folytatásaként és a Fővárosi Pedagógiai Intézet által évtizedek óta szervezett dal- és társaséneklési, valamint kamaraéneklési versenyek folytatásaként és országos kiterjesztéseként szerveződik.

A versenyen indulhatnak:
- az 1., 2., 3. korcsoportban az általános és középiskolák 10 - 19 éves tanulói;
- a 4. korcsoportban a zeneiskolák magánének szakos tanulói 22 éves korig. 

Kategóriák:
I. kategória:  duett
II. kategória: tercett
III. kategória: kvartett
(szólamkettőzés egyik kategóriában sem lehetséges)

Ezek korcsoportja:
1. korcsoport: 10-12 évesek
2. korcsoport: 13-15 évesek
3. korcsoport: 14-19 évesek
4. korcsoport: magánének szakos növendékek 22 éves korig

IV. kategória: kamarakórus - maximum  20 fő
1. korcsoport: általános tantervű iskolák - 10-15 évesek
2. korcsoport: szakosított tantervű iskolák - 10-15 évesek
3. korcsoport: középiskolák - 14-19 évesek
4. korcsoport zeneiskolai növendékek 22 éves korig 

Műsorválasztás:  

I-II-III. kategória esetében a versenyzőknek két művet kell előadni max. 5 perc időtartamban. Ezek közül legalább egy a cappella mű, a másik lehet hangszerkíséretes darab is a klasszikus zeneirodalom remekeiből. A hangszeres kísérők lehetnek felnőttek is. A válogatásnál ügyeljenek az előadók hangi, életkori, karakterbeli sajátosságaira.  

IV. kategória: A kamarakórusok 5 perces műsoridővel rendelkeznek. Javasoljuk az eltérő stílusokat, karaktereket, de kötelező legalább egy magyar szerző művét előadni. A kórusok csak a cappella énekelhetnek. Tanári irányítás lehetséges, de nem kötelező. Műsorválasztásukban ügyeljenek arra, hogy ne karműveket, hanem társaséneklésre alkalmas kamaraműveket szólaltassanak meg. 

A verseny menete:  

A verseny a jelentkezők létszámától függően egyszerre egy vagy két helyszínen zajlik. (I-II-III. kategória együtt, valamint a IV. kategória önálló helyszínen). Tervezett kezdési időpont május 20., péntek délután 15.00 óra, vagy 21., szombat 9.00 óra. A versenyzők műsorát szakmai bizottság véleményezi. A verseny nyilvános, közönség előtt zajlik. A meghallgatás után a zsűri a felkészítő kollégáknak szakmai értékelést tart. A véleményezés alapján a legigényesebb produkciók előadói meghívást kapnak a záró Gálahangversenyre. Ennek időpontja: május 22. vasárnap 10.00 óra. 

A verseny díjazása:
- a versenyzők emléklapot kapnak
- a kiemelkedő produkciók arany - ezüst - bronz oklevelet nyerhetnek el
- a Gálahangversenyre meghívottak ezen felül különdíjakban részesülnek

Nevezési díj:
I-II-III. kategória: 1000 Ft / versenyző
IV. kategória: 10000 Ft kórusonként

Örömmel vesszük és javasoljuk, hogy az országos versenyre jelentkezőket február folyamán a helyben hagyományos megyei / fővárosi rendezvényeken válasszák ki a szakmai munkaközösség, a szaktanácsadók szervezésében. 

A jelentkezésben kérjük megküldeni a jelentkező csoportok számát, kategóriáját, korcsoportját (a műsor, a szállás - étkezés pontosítása később történik).

A jelentkezési határidő: 2011. február 28.

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége
1064 Budapest, Vörösmarty u. 65.
Telefon: 269-3553, e-mail: info@mzmsz.hu