Eleonóra

Largo al factotum

2011.02.27. 10:24

Programkereső

A Largo Egyesületről sokan hisznek sokmindent. A közkeletű szóbeszédek tisztázása céljából az egyesület elnöke, Monoki Miklós válaszolt Ágoston László kérdéseire.

Largo Egyesület logo
Largo Egyesület logo

Mi az a Largo?

2006-ban vált szükségessé, hogy egy olyan szervezetet hozzon létre a HÖK, amely gazdaságilag független az Egyetemtől és össze tudja fogni a hallgatói rendezvényeket vagy éppen saját koncerteket tud szervezni. A megalakításkor nem bábáskodott a tagok fölött senki, teljesen hallgatói akarat alapján, a már számos egyetemen működő hasonló egyesületek mintájára jött létre a Largo Fiatal Művészekért Egyesület. Fellépési lehetőséget akartunk teremteni a fiatal zeneakadémistáknak, másrészt olyan, esetleg néha szokatlan helyekre szerettünk volna komolyzenét eljuttatni, ahol azt egyébként nem engedhetik meg maguknak.

És ki keres ezeken a rendezvényeken?

Leginkább a fellépő hallgató! A bevételek kb. 80%-a a fellépőhöz jut el, a maradékot elviszi a fenntartási költség (ügyvéd, könyvelő, stb.). Mivel ez egy nonprofit szervezet, nem is nagyon tud gazdasági értelemben hasznot termelni.

„Szépen" szólva: lop a Largo?

Idefelé végig ezen gondolkoztam. Tudtam, hogy fel fog vetődni, mert mi is halljuk a pletykákat. Aztán rájöttem, hogy ez annyira abszurd, hogy már nem is bánt, leginkább a szakmai féltékenységet sejtem mögötte. Mi nem ebből élünk, minden tisztségviselőnek van jól fizető főállása máshol. Akik dolgoztak már velünk, nem tesznek fel ilyen kérdéseket, mert látják, hogy nem ez a szemlélet. A megrendelők 30, 60 (sőt több) napos fizetési határidőkkel dolgoznak, mi azonban néhány napon belül kifizetjük a hallgatókat. Nyugodtan kérdezzétek meg őket. Vagy mutassak számlamásolatokat? A HÖK bármelyik tagja bármikor betekintést nyerhet a könyvelésünkbe. Nincs titkolnivalónk.

„Akik dolgoztak már velünk" - hogyan osztjátok a fellépési lehetőségeket?

Nem vagyunk ügynökség. Ezt mindenkinek fontos szem előtt tartania. Nem hallgatókat menedzselünk, hanem rendezvényekre közvetítünk zenészeket. Van egy adatbázisunk, amelyet igyekszünk folyamatosan bővíteni. Érkezik hozzánk egy kérés, megmondja a megrendelő, hogy milyen jellegű rendezvényről van szó, milyen típusú zenét képzelt el, és ezek alapján mi megpróbáljuk a rendelkezésünkre álló adatbázisból a legmegfelelőbb együttest ajánlani.

Tehát van abban igazság, hogy csak a „haverok" kapnak lehetőséget...

Nincs. Azt tudjuk megbízni, akit ismerünk. Ha egy hallgató be szeretne kerülni az adatbázisunkba, írjon a largo@largo.hu címre. Mutatkozzon be, írja le, „mije van", és vele is ugyanúgy számolni fogunk. Viszont az igaz, hogy akárkivel nem dolgozunk együtt. Sokszor esett már meg, hogy elhívtuk a hallgatót, megbeszéltünk minden részletet, majd az illető nem jött el, méghozzá anélkül, hogy ezt előre bejelentette vagy lemondta volna. Ilyenkor ki vállalja a felelősséget? A szervező... Sajnos ilyen fellépőket egy ilyen eset után nem tudunk többet kiközvetíteni - ezt persze néha sérelmezik. Ilyenkor indulnak a különböző pletykák.

Mi köze a Largónak a HÖK-höz?

A HÖK mindenkori elnöke mindig tagja szokott lenni a Largónak. Ez azért van, hogy legyen egy hivatalos ellenőrző lehetősége a Hallgatói Önkormányzatnak - ne csak a mi felajánlásunkon múljon.

Mi a jövő zenéje?

Nyáron szeretnénk egy kurzust tartani neves zenészekkel olyan témákról, amelyeket nem tanítanak nálunk az Egyetemen: önmenedzselés, sikerorientáció, protokoll-ismeretek, időbeosztás stb. Pályázni fogunk támogatásokra és igyekszünk minél nyomottabb áron létrehozni ezt. E mellett létrehoztuk a www.zenetanitas.hu oldalt, ahol kizárólag zeneakadémisták és végzett zakosok álláshirdetéseit helyezzük el. Helyre és hangszerre lehet majd keresni, így könnyítve meg a tanári állások keresését. Itt is buzdítok mindenkit, hogy regisztráljon! Ez kart-karba öltve jár majd a HÖK már elkezdett projektjével, amelyben a másik oldal, a munkaadók hirdetéseit fogja és szervezi össze.

Te már elég régen diplomáztál. Meddig fogjátok még csinálni?

Jó kérdés, mi is sokat gondolkozunk ezen. Talán arra várunk, hogy valaki, aki elég fiatal és agilis, felváltson minket. Mi már egy másik életszakaszban vagyunk, de még most is emlékszem rá, mennyire jól esett volna, ha a „mi időnkben" lett volna egy ilyen szervezet az Egyetemen. Ez motivál és az, hogy a mi tapasztalataink még most is sokat érhetnek a fiatalabbak számára.