Sándor, Ede

Részvételi lehetőség a Trafó Beavató Programjában

2011.03.04. 10:05

Programkereső

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázatot hirdet oktatási intézmények, pedagógusok és osztályaik, szervezett formában működő diákközösségek, egyesületek, csoportok számára: kortárs művészeti Beavató Programban való részvételre a 2010/2011-es tanév második félévében. Jelentkezési határidő: 2011. március 7. 12:00

A pályázók köre:

A pályázaton budapesti és vidéki oktatási intézmények, pedagógusok és osztályaik, középiskolás korú fiatalokból álló csoportok, diák-közösségek (14-20 éves korosztály) jelentkezésére számítunk. A pályázó csoport létszáma minimum 10, legfeljebb 30 fő. Egy intézményből több csoport is pályázhat - ez esetben minden csoportnak külön pályázati adatlapot kell benyújtania.

A pályázat célja:

A Trafó Kortárs Művészetek Háza az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával egy olyan korszerű és előremutató oktatási program-csomagot kínál, amelynek célja egy interaktív, inspiráló párbeszéd lehetőségének megteremtése a tizenéves korosztály és a műalkotások, művészek, kortárs kultúra között - ezt a rendkívül fontos találkozást pedig pedagógiai szempontból is jelentős kérdések, problémák feldolgozására használjuk.

A pályázat témája:

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2003. szeptemberében egy különleges oktatási programot indított útjára középiskolásoknak Beavató Program címmel, melynek célja a kortárs előadóművészetek megismertetése, befogadásának megkönnyítése.

A 2010/2011-es tanévben a pályázó csoportokkal több, interaktív foglalkozáson keresztül ismertetjük meg egy-egy kortárs táncprodukció, színházi előadások világát.

A cél, hogy közelebb hozzuk a középiskolás korosztályhoz a kortárs művészetet, alkotókat és alkotásokat, valamint lehetőséget nyújtani számukra, hogy átélhessék a kortárs műalkotásokkal való találkozást (legyen az tánckoreográfia, színházi előadás vagy épp képzőművészeti installáció) és lehetővé tenni, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba, az előadás által felvetett általános problémákba is.

A Beavató Program a Trafó Kortárs Művészetek Háza oktatási programja középiskolás osztályoknak, csoportoknak, ami immár 8 éve működik nagy sikerrel. A cél, hogy közelebb hozzuk a középiskolás korosztályhoz, a tizenévesekhez a kortárs művészetet, alkotókat és alkotásokat. Lehetőséget nyújtunk a kortárs műalkotásokkal való testközeli találkozásra (legyen az tánckoreográfia, színházi előadás vagy épp kiállítás). A cél megmutatni, hogy a kortárs művészet egyáltalán nem valami "lila" dolog, hanem megérthető, izgalmas és szerethető!

Ezért aztán többlépcsős programunk során fogjuk a művészeket, drámapedagógusokat és kimozdulunk a Trafóból, felkeressük az iskolákat, házhoz megyünk, megmozdítunk, lelkesítünk, beszélgetünk, Trafós eseményeket szervezünk, előadást nézünk, foglalkozásokat tartunk, elmélyülünk, együttgondolkodunk!

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minden egyes, ilyen típusú vezetett és felépített találkozás nagy élmény a középiskolásoknak és társulatoknak, koreográfusoknak-táncosoknak egyaránt. Hiszen lehetőség nyílik egyfajta nyílt, kölcsönösen inspiráló, a művészek számára is izgalmas és tanulságos eszmecserére egy rendkívül nyitott, fiatal ugyanakkor a kortárs tánc és színház területét (még) nem, vagy nem elmélyülten ismerő korosztállyal.

Minden félévben 5, pályázati úton kiválasztott diákcsoporttal dolgozunk együtt 3 állomáson át: kint az iskolákban egyrészt, másrészt itt bent, előadás után a produkció helyszínén. 5 csoportot kísérünk tehát végig ezen a kortárs művészeti kalandon minden félévben, mindvégig fogjuk a kezüket és rendszerint 3 különböző előadást mutatunk nekik: úgy, hogy mindegyik előadáshoz egy speciális, kifejezetten a középiskolások számára izgalmas feldolgozási formát és új módszertant dolgozunk ki a drámapedagógusokkal és művészekkel együtt.

Fontos számunkra, hogy a iskolában, "szűk körben", egy-egy osztállyal zajló előkészítő foglalkozások után az 5 olykor különböző hátterű, korú és felkészültségű csoport az Trafó-beli előadáson találkozzon egymással. Ilyenkor az 5 csoport „beavatós" közösségként működik: inspirálva és figyelve egymást, ami nagyszerű találkozás mindannyiuk számára!

A tavaszi félévben fontos újítás, hogy a program helyszíne ezúttal nem kizárólag a Trafó nagyterme, illetve az iskolák termei:

- az egyik előadást egy fontos kortárs művészeti próbahelyen a Flórián Műhely terében nézhetik meg a középiskolások,

- természetesen lesz egy produkció a Trafó nagytermében is.

- a harmadik előadásnak pedig a Trafó Galéria ad helyet.

Fontos számunkra, hogy a fiatalok megtapasztalhassák a különböző, a Trafóhoz kötődő helyszínek működését, terét és a helyszínekben rejlő lehetőségeket!

Videók, beszámolók, interjúk a Beavató Program korábbi eseményeiről a program blogján találhatók.

Információ: Juhász Dóra, e.mail: beavato@trafo.hu, tel.: 06 1 456 2046.