Gábor, Karina, Ders

Pest megyei zeneiskolák veszélyben

2011.03.09. 20:57

Programkereső

Szeptemberben megszűnhetnek azok az alapfokú művészetoktatási intézmények, amelyek fenntartásában nem vesz részt az adott önkormányzat, s számos település kényszerülhet arra, hogy átvegye a működtetési jogokat.

A megyeháza szóvivője, Ambrus András elmondta: mivel Pest megye anyagi helyzete nem teszi lehetővé 12 alapfokú művészetoktatási intézmény (tagintézmény, telephely) normatíván felüli támogatását, a megyei közgyűlés döntése értelmében az érintett önkormányzatoknak - a telephelyek esetében - legalább felerészben vállalniuk kellene a költségeket. A megye a tagintézmények esetében is anyagi hozzájárulást kért. A nemleges válasz az adott iskolák bezárását eredményezheti.

Az MTI információi szerint az egyik érintett az albertirsai, dabasi, monori és nagykátai tagintézménnyel, valamint ceglédi, albertirsai, újhartyáni, ócsai, pilisi és tápiószelei telephellyel rendelkező Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, míg a másik a Vujicsics Tihamér nevét viselő zeneiskola. Ez utóbbinak Szentendrén és Zsámbékon van telephelye.

vujicsics zeneiskola
vujicsics zeneiskola

Ambrus András közlése szerint az 5 évre szóló írásos megállapodást a 12 település közül csak 4 küldte aláírva vissza, 1 önkormányzat csupán 1 évet "vállalt", míg a többi nem válaszolt a megkeresésre. A nem nyilatkozó településeken szeptemberben valószínűleg megszűnik az alapfokú zenei oktatás. A szóvivő hozzátette: a vonatkozó törvény nem mondja ki, hogy a megye számára kötelező alapfokú művészetoktatási feladat ellátásához hány intézményt kell működtetni, a feladat akár egy intézmény keretein belül is ellátható. Az átalakításról legkésőbb április 30-ig dönt a közgyűlés.

Szinte biztosnak tűnik, hogy Vác városa szeptemberben átveszi a 117 tanulóval működő Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola finanszírozását, így a Pest megyei önkormányzat kiadásai az idén 22, jövőre 66 millió forinttal csökkennek. Tárgyalások folynak a jelenleg szintén megyei finanszírozású 79 váci kollégiumi férőhely költségeinek átvállalásáról is - ez az idén 5, jövőre 15 milliós megtakarítást jelentene a megyei önkormányzatnak. A váci polgármesteri hivatal szervezési és jogi koordinátora megerősítette az információt. Varga Katalin közlése szerint noha a város anyagi helyzete nem engedné meg a fenntartói jog átvállalását, kötelességük az oktatási intézmény ellehetetlenülésének megakadályozása, illetve a súlyos finanszírozási gondokkal küzdő megye segítése.