Klaudia

Csodagyermekek a hűség városában

2011.03.16. 18:26

Programkereső

Csodagyermekből csodafelnőtté, azaz érett és gazdag személyiségű művésszé felnövekedni – ez Liszt pályafutásának egyik különlegessége. A hűség városában a Liszt-év alkalmából Wunderkind Szimpóziumot szervez a Hungarofest Nonprofit Kft. és Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Liszt Ferenc a burgenlandi Raidingban (magyar nevén: Doborjánban) született, itt töltötte gyermekéveit is. A rendkívüli tehetségű gyermek első hangversenye Sopronban volt. Tizenéves zenei talentumok, ámulatot keltő tinédzser virtuózok máig szép számmal akadnak, ám hogy ők teljes életet élő gyermekekből utóbb képzett és kiegyensúlyozott muzsikusokká váljanak, azt szerencsésen elősegítheti a 2011-es soproni szimpózium, s a több tudományterület szakértőit összefogó európai szintű együttműködés.

Bogányi Gergely csoki koncertet ad
Bogányi Gergely csoki koncertet ad

A program része lesz Bogányi Gergely, az ugyancsak csodagyermekként indult zongoraművész koncertje (március 19. 19 óra). A Budapestről, Bécsből és Moszkvából érkező zenepedagógusok egy-egy különlegesen tehetséges növendéküket is felléptetik majd Sopronban.

„Az európai kultúrtörténet évezredei során mindig is voltak kivételes tehetségű zenészpalánták.  Tudásuk, működésük általában megmaradt az adott kor családi és/vagy iskolai kereteiben. Ezek a tehetségek csak kivételes esetekben, korlátozott mértékben jutottak szélesebb, nemzetközi nyilvánosság elé. Ugyanakkor a kulturális világpiac mindmáig kelendő árucikke a „csodagyerek", akinek ez a státusza súlyos terheket jelent - mind a kibontakozóban lévő kivételes tehetségű művész, kivételes érzékenységű ifjú ember, mind pedig annak környezete, családja, barátai és tanárai számára. A talentum kibontakozásában a környezet felelőssége igen nagy. Komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a művész sorsra érdemes ifjú ember, a szó minél teljesebb, gazdagabb és boldogabb értelmében gyerek is maradhasson. A csodagyermek jelenség tehát a művészetpedagógusok, művelődéskutatók és szociológusok, pszichológusok, valamint a művészettudományokkal, de különösen az interpretáció és recepció kérdéskörével foglalkozó szakemberek számára, újra meg újra komoly meditáció és kutatás tárgya kell, hogy legyen." - nyilatkozta Klenjánszky Tamás, a Magyar Liszt Társaság társelnöke.

Részletes információ: http://liszt-2011.hu/hu/wunderkind