Júlia, Rita

Hibrid háziállatok, hulladékgyűjtés, természeti katasztrófa

2011.04.04. 10:24

Programkereső

Belga előadás sok humorral, furcsa tárgyakkal-lényekkel és egy különleges, kifejezetten erre az előadásra készített, középiskolásoknak szóló oktatási programmal .

Miet Warloppal nehéz barkóbázni. Tárgy? Nem. Élőlény? Nem. A fiatal belga művész összekeveri a tárgyak helyét, részeit és szerepét. Springville egy olyan furcsa és izgalmas világ, ahol különleges félig ember - félig tárgy hibrid lények kószálnak és ahol a kartondoboz tornacipős, az étkezőasztal női harisnyás lábakon áll, majd fogja magát és elszalad...

A mindennapok élettelen tárgyainak mozgósítása, új élettel való feltöltése központi szerepet játszik Miet Warlop munkájában. Makacsul keresi az új jelentést és feladatot azok számára a tárgyak számára, amik annyira megszokottak számunkra, hogy a bennük rejlő lehetőség már kimerülni látszik. Találmányaival új jelentés teremtésére kényszerít és üdítően zökkent ki a megszokottból.

"A tárgyak eleve elrendelt kapcsolatainak brutális összezavarása, hasonlóképpen, mint ahogy egy természeti katasztrófák tenné. A hurrikán sújtotta területekről készült fényképeken láthatunk ilyet. A pusztítás új életet lehel minden tárgyba. Megújult logika uralkodik a környezeten. A tárgyak közötti kapcsolatok megváltoznak. A szék, ami a kertben állt, most a háztetőn áll; a fa az ablakból nő ki, nem a földből; vagy az autó a falra függőlegesen áll" - vall Miet Warlop a Springville-ről.

Az 1977-ben született Miet Warlop 1977 sokoldalú művészi munkája a színházi és táncelőadások mellett képzőművészeti alkotásokat és köztéri performanszokat is magába foglal. A fiatal belga művésznő alkotásaiban nagy szerepet kapnak a mindennapi tevékenységek és használati tárgyak, amelyek a szokásostól eltérő kontextusba helyezve új jelentést kapnak, és a közöttük lévő kapcsolat is megváltozik. Warlop munkáiban - akár egy hurrikán által feldúlt területen - felborul a rend, de a pusztítás egy új élet, egy új logika kezdetét is jelenti.

Az előadás része a Trafó Beavató Programjának. Az előadásra jelentkező csoportok egy különleges, drámapedagógusok által összeállított Springville Beavató Csomagot kapnak: a titokzatos kartondobozban nem csupán egy foglalkozásvázlat található, hanem kellékek is, melyek segítségével az iskolai csoportok előadás előtt és után a saját ritmusukban, iskolai környezetben foglalkozhatnak a darabbal. A program részeként április 7-én, a 19 órakor kezdődő előadás után egy-másfél órás feldolgozó foglalkozást tartanak drámapedagógusok vezetésével és az alkotók részvételével. Az előadásra  10-30 fős csoportok jelentkezheznek a beavato@trafo.hu címen.

2010. április 7. 19:00, 8-9. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

Springville

Szereplők: Arend Pinoy, Seppe Baeyens, Sofie Durnez, Katja Dreyer, Zhana Ivanova, Miet Warlop

Rendező: Sofie Durnez, Miet Warlop