Hella

Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskola javára

2011.04.14. 19:24

Programkereső

Nehéz helyzetbe került az esztergomi zeneiskola: a város már, a megye még nem tud a fenntartásához hozzájárulni. A hiányzó milliókat az intézmény alapítványa próbálja előteremteni – többek között egy jótékonysági koncerttel.
Esztergomi Zeneiskola
Esztergomi Zeneiskola

Az Esztergom városát érintő adósságrendezési eljárás az alapfokú művészetoktatás - lévén nem kötelezően ellátandó feladat - nehéz helyzetbe került, a 83. éve működő, több mint 400 növendéket oktató zeneiskola sorsa, fenntartása bizonytalanná vált. A város képviselőtestületének döntése arról határozott, hogy e feladatot átadják a megyének, a megyei önkormányzat viszont - szintén nehéz anyagi helyzete miatt - várhatóan csak 2012. nyarán venné át a zeneiskolát a törvényi rendelkezéseknek megfelelően. Egyetlen megoldást abban látja az Udvardyné Pásztor Ágnes által vezetett intézmény, hogy a zeneiskola alapítványa társfinanszírozóként átvállalja a fenntartási költségek egy részét további változatlan és önálló működés érdekében. Céljaik eléréséhez támogatókat keres az alapítvány, illetve egy nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendez neves művészek közreműködésével 2011. április 27-én 19 órakor a Budapesti Kongresszusi Központban.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, további védnökei Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének Elnöke. Tétényi Éva, Esztergom független vezetője igyekszik alternatív pénzügyi forrásokat is keresni, hiszen, mint a jótékonysági hangversenyt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, olyan fontosnak érzi az ügyet, „mintha a saját iskolámról lenne szó". A politikusasszony nem mellesleg maga is a Zsolt Nándor nevét viselő zeneiskolában tanult zongorázni és fuvolázni, a koncert egyik illusztris fellépője, Velenczei Tamás trombitaművész, a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása pedig osztálytársa volt.

A hangversenyen fellép, s ezzel az Esztergomi Zeneiskola ügyét támogatja továbbá Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Bálint János, Andrejcsik István, Tokody Ilona, továbbá a Kecskés Együttes és a Duna Szimfonikus Zenekar Deák András vezényletével. Az esten szerepelnek a zeneiskola tanárai, volt és jelenlegi növendékei - köztük Konyicska Renáta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója - valamint az iskola vonószenekara is.

A részletes műsor az Eszergomi Zeneiskola honlapján olvasható, támogatói jegyek megvásárolhatók a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Libri könyvesboltjaiban és a www.jegy.hu webáruházában.

Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskoláért
Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskoláért