Orbán

Megvannak a Fidelio Kritikapályázat győztesei

2011.04.15. 13:00

Programkereső

A Fidelio első alkalommal írta ki kritikapályázatát. Klasszikus zenei és jazzkoncertekről, opera-, operett- és musical-előadásokról vártunk 4000–6000 karakter terjedelmű írásokat.

A legnépszerűbb kategóriának a klasszikus zene és a zenés színház, ezen belül a musical bizonyult, míg a produkciók közül a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-születésnapi koncertje, illetve a Centrál Színház Cabaret-ja és a HOPPart Társulat Chicagója indította be kritikusjelöltjeink billentyűzetét. A tizennyolc és huszonöt év közötti pályázóink a határokon innenről és túlról is ellátták olvasnivalóval az öttagú zsűrit - Filip Viktória, Papp Tímea és Zipernovszky Kornél rovatvezetők, Kovács Sándor és László Ferenc kritikusok -, amelynek döntése alapján a Fidelio Kritikapályázatának győztese Nonverdi lett, aki ezáltal elnyerte a Fidelio Ifjú Kritikusa címet, és a lehetőséget, hogy hat hónapon keresztül a Fidelio hasábjain publikáljon. A klasszikus zene kategória legjobbja Oadam, a zenés színház (opera, operett, musical) kategória győztesei megosztva Il Prete Rosso és Bbargein lettek, a jazzben pedig Grabovszky küldte a legjobb írást.

A díjátadásra technikai okok miatt nem április 30-án, hanem május 13-án kerül sor az Óbudai Társaskörben, a Dés András-Kaltenecker Zsolt-Piri Béla trió 1705 nevű formációjának bemutatkozó koncertjén. Azok a pályázatok, amelyek szerzői ezt engedélyezték, a Fidelio Nézőtér rovatában április 25-től olvashatók.