Emil, Csanád

Lisztérzékeny Bölcsész-napok

2011.04.19. 12:56

Programkereső

Az ELTE Bölcsész Napok keretében zeneakadémista fiatalok adnak koncertet, a Hungaroton pedig kvízjátékot rendez május 3-án.
Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

A lisztérzékenység persze nem feltétel, egyáltalán a liszt-asszociáció (Liszt, azaz Liszt Ferenc, aki idén lenne 200 éves, ha élne) csak ürügy. Jó marketingfogás, a zeneszerző szép profilja jól mutat a plakátunkon. Amúgy örülhetünk annak, hogy az emberiség első igazi szupersztárja magyarnak tartotta magát, és így a Liszt-rajongó Európa rácsodálkozott ama kicsiny egzotikumra, aminek a magyarság számított a 19. században.

Liszten és a komolyzenén innen és túl, a mi célunk most egészen egyszerű és egyben talán izgalmas: elérhetővé, tapinthatóan közelivé teszünk számotokra egy koncertet. Kiviszünk egy zongorát a tömegbe, egészen közel hozzátok, amin zeneakadémisták fognak „váltóban" zongorázni, többek között Lisztet is. Ti meg közben az asztaloknál ücsörögtök, iszogattok és elmésen beszélgettek a két kiváló diák-moderátorral, akik mindenféle érdekességgel, levélrészletekkel, az elhangzó darabok „élő közvetítésével", humornak szánt gondolatokkal múlatják az időt. Nincsenek a komolyzenei koncertekre jellemző karótnyelt előírások, viszont megvan az agynak és az érzékszerveknek egyaránt szóló élmény lehetősége.

Na és villoghat ám a bölcsész műveltség! Kvízjátékunkban zene és irodalom stb. kapcsolatáról teszünk fel kérdéseket - a nyeremények értékes CD-k a Hungaroton kínálatából, valamint a KK-ban beváltható kuponok.

Igen, a Hungaroton. A magyar CD-kiadó nemcsak a felajánlott nyereményekkel, hanem online katalógusával is jelen van a Bölcsész Napokon. A katalógust helyben lehet böngészni, érdemes is, mert a kvíz legravaszabb kérdését a katalógus alapján válaszolhatjátok meg. CD-t vásárolni itt most nem tudtok (de kár...), a vásárlás csak online működik, méghozzá az ismert módon akár trackenként is! (Nagyon korszerű, nagyon menő, nagyon pénztárcabarát.)

Aki zongorázik: Kiss Petra, Tóth Emese, Kovács Gergely, Teleki Gergő és Jan Vojtek

Aki moderál: Loch Gergely és Tóth Endre

2011. május 3. 14:00 
Trefort-kert Kisszínpad