Eszter, Eliza

Paloma O’Shea Nemzetközi Zongoraverseny

2011.04.19. 14:00

Programkereső

Jelentkezési határidő: 2011. november 15.

2012. július 25. és augusztus 7. között, Alicia de Larrocha emlékének ajánlva rendezik meg Santanderben a versenyt.

A versenyt, amelyet először 1972-ben rendeztek, 17. alkalommal írja ki az Albéniz Alapítvány. Ezúttal a 2009-ben elhunyt Alicia de Larrocha zongoraművész, a verseny volt alelnökének szentelik majd a megmérettetést, amelynek helyszíne a Palacio de Festivales de Cantabria lesz. A versenyt a www.classicalplanet.com weboldalon követhetik az érdeklődők. A zongoristák Santanderben olyan partnerekkel lépnek pódiumra, mint a kamarazene kategóriában a Casals Quartet, a Juanjo Mena vezényelte Real Filharmonia de Galicia és a Jesús López Cobos dirigálta Orquesta Sinfónica de Madrid, azaz a Teatro Real Zenekara.

A zsűri elnöke Antoni Ros-Marbà, tagjai pedig Peter Alward, Luis Pereira Leal, Lorenzo Fasolo, Lawrence Foster, Ralf Gothóni, Gulyás Márta - aki az előválogató zsűrinek is tagja Nyári Jenő és Luis Fernando Pérez mellett -, Elisabeth Leonskaja, Oleg Maisenberg, Tomás Marco, Rados Ferenc, Hüseyin Sermet és Gérard Wyss.  A verseny összdíjazása 125.000 euró, és a pénzdíjon kívül koncertfellépések is várják a legjobbakat.

A jelentkezés a www.santanderpianocompetition.com/audiciones oldalon tehető meg. A verseny művészeti tanácsa 2012 áprilisában Madridban, Párizsban, Moszkvában és New Yorkban hallgatja meg a kiválasztottakat, akik közül húszan utazhatnak a 2012. július 25-én kezdődő döntőre, ahol július 27-ig szólóban mutatkoznak be. Július 29-től augusztus 1-ig szólóban és a kamarazene kategóriában lép fel 12 továbbjutó, az elődöntőbe hatan jutnak, hogy augusztus 3-án és 4-én kamarazenekar kíséretével egy Mozart-versenyművet játsszanak a zsűri előtt. A döntőre, amelyen egy szimfonikus zenekarral kísért versenyművet adnak elő, 2012. augusztus 6-án kerül sor.