Júlia, Rita

Együttműködés a Miskolci Nemzeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem között

2011.04.20. 08:12

Programkereső

Megállapodást kötött a Miskolci Nemzeti Színház a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel: az együttműködés egyelőre két évre szól, célja egyebek mellett a hallgatók szakmai gyakorlata, művészek, valamint előadások cseréje.

A Miskolci Nemzeti Színház jelentős hagyományokkal rendelkezik a nemzetközi kapcsolattartás terén: évtizedes együttműködés jellemzi a Kassai Állami Színházzal, több közös projektet hozott létre a Regensburgi Színházzal, az elmúlt évben pedig tagjai közé választotta az egyik legjelentősebb nemzetközi színházi szervezet, az Európai Színházi Konvenció is. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel való összefogás révén erősödik a hallgatói mobilitás, lehetőség nyílik mesterkurzusok és vendégtanári programok megvalósítására, valamint közös pályázatok elkészítésére is. Mivel augusztusban indulnak az új évad próbái, ekkor érkezhetnek meg az első hallhatók a campusról.

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Gáspárik Attila, az egyetem rektora kitért arra, hogy a 65 éves Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egy színházművészeti és egy zeneművészeti karral működik, háromfokú képzést biztosít a színházművészet szakterületen, és alapképzést a zeneművészet és képzőművészet területein. Az egyetemi autonómia jegyében az oktatás magyar és román nyelven zajlik, a hallgatók több mint tíz százaléka Magyarországról érkezik. Az együttműködés létrejötte közös egyetemi döntés volt;a marosvásárhelyiek hasonló kapcsolatot ápolnak a debreceni színházzal, ott egy darab által jött létre a közös megállapodás.