Eszter, Eliza

Ők a Simándy-énekverseny díjazottjai

2011.05.03. 15:55

Programkereső

Az első kategóriában a szombathelyi Foki Dániel, a második kategóriában Szemere Zita, a harmadik kategóriában pedig Borsos Edith nyerte a Simándy József Énekversenyt, amely díjait szombaton adták át a Szegedi Nemzeti Színházban.

A legrangosabb és legnagyobb létszámú hazai énekversenyt - amely idei döntőjén tizenkét ország összesen 117 fiatal énekes mutatkozott meg - három korcsoport rendezték meg. Az alap- és középfokú oktatásban résztvevők számára meghirdetett első kategóriában csak magyar diákok indulhattak. A második, a főiskolai vagy az egyetemi képzés első három évfolyamában tanulók, illetve a harmadik, a felsőbb évesek és friss diplomások számára meghirdetett kategória viszont mindenki számára nyitott volt. A szerdán kezdődött versenyen az énekeseknek három produkciót kellett előadniuk: egy klasszikus vagy romantikus vagy XX. századi, egy szabadon választott alkotást, illetve Simándy József emléke előtt tisztelegve Caccini: Amarilli című dalát vagy Kodály, Bartók, Liszt művei közül egyet.

Az első kategóriát és az Edu-Art különdíját Foki Dániel nyerte, a második kategóriában Szemere Zita győzött, a harmadik kategóriában pedig Borsos Edithet díjazta a Simándy József Énekverseny zsűrije, a Fidelio különdíjasa (és az első kategória második helyezettje) pedig Horti Lilla lett. (Az alábbi videón Foki Dániel a Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével Hugo Wolff Der Harfenspieler című dalait énekli.)

Szőcs Géza kulturális államtitkár a díjátadón kifejtette, az először 1998-ban megszervezett és 2008-ban nemzetközivé vált megmérettetés a maga nemében egyedülálló, hiszen a magánének tanulmányokat folytató diákok minden korosztálya számára nyitott. A korábbi versenyeken olyan fiatal énekesek tűntek föl, akik ma már a nemzetközi operaélet elismert sztárjai - tette hozzá. Az államtitkár elmondta, bár Simándy Józsefnek még nem áll szobra Szegeden, ahol művészi pályája elkezdődött - talán születésének századik évfordulójára, öt év múlva ez is elkészülhet - a fiatalok énekesek számára meghirdetett verseny mégis méltó emléket állít neki.