Hella

Nemzetközi tudományos játék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban

2011.05.09. 15:38

Programkereső

Kvízkérdésekre válaszolhatnak, felépíthetik Leonardo hídjának modelljét és múzeumi kutatómunkát is végezhetnek a diákok a Közép-európai Tudományos Kaland (CESA) elnevezésű nemzetközi tudományos játékon, amelynek Magyarországon a fővárosi Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) ad otthont.

A május 4. és 22. közötti versenyekre 10-14 év közötti, vagyis 5-8. osztályos diákok, iskolai csoportok jelentkezhetnek. A vetélkedőn egyszerre 20-27 fő játszhat, akiket négy egymással versengő csoportra osztanak. A jelentkezés módjáról és az elérhetőségekről a múzeum honlapján olvashatnak az érdeklődők.

A hat - osztrák, magyar, cseh, lengyel és szlovák - múzeumot összefogó együttműködés célja, hogy bemutassák a közép-európai tudósok és feltalálók tudását, ötleteit és kreativitását. A műszaki és kulturális örökség fontosságára érdekes, újszerű és szórakoztató módon hívják fel a fiatalok figyelmét.

A verseny végén minden játékos részesül apró nyereményekben. A CESA lényege elsősorban nem a megmérettetés, hanem az, hogy a gyermekek új dolgokat tanuljanak, az ötvenperces játék során elmélyítsék tudásukat - mondta el az MTI kérdésére Domonkos Csaba, az MMKM szóvivője.

Az alkotók, a Szlovén Műszaki Múzeum munkatársainak célja a játékkal az volt, hogy tudatosítsa a felnövekvő közép-európai fiatalságban, milyen sok zseniális műszaki alkotót és természettudóst ajándékozott a világnak Európa ezen régiója.

A régió tudomány- és technikatörténete szemelvényeinek megismerésén kívül az egyes helyszíneken a múzeum tárgyai közül néhánnyal behatóbban is foglalkozik a játék, mivel ezekről szóló kérdésekre is válaszolniuk kell a versenyzőknek.

A legjobb iskoláscsapatok sorrendjét a program hivatalos honlapján (www.cesa-project.eu) fogják közzétenni a szervezők.