Fülöp, Evelin

Ős-Bánk bán az iskoláknak

2011.05.16. 12:23

Programkereső

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 1500 darab, oktatási célokra felajánlott CD-t vett át Horváth Ádámtól, az intézmény miniszteri biztosától. Az albumon a Bánk bán ősváltozata hallható, amelyet Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2010 novemberében hallhatott a közönség.

A stúdiófelvételek készítése és CD-felvételek kiadása az Operaház hosszú távú céljai közé tartozik, a maradandó alkotások létrehozása az értékteremtést szolgálja, ugyanakkor az Operaház nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generációk zenei nevelésére, a zenei közoktatás fejlesztéséhez hozzá kíván járulni, ezért a nemzeti operát megörökítő CD-felvételből Horváth Ádám miniszteri biztos 1500 oktatási intézmény könyvtárának juttat.

Hoffmann Rózsa és Horváth Ádám a CD-kkel
Hoffmann Rózsa és Horváth Ádám a CD-kkel

Hoffmann Rózsa örömét fejezte ki az adomány kapcsán, és hangsúlyozta, hogy a kiadványt nem csupán az ének-zene, hanem az irodalom- és történelemoktatásban, a nyelvi ismeretek fejlesztésében is használhatják a pedagógusok. Kiemelte, hogy "ezt a nemes alapanyagot" nem csupán hallgatásra, de értelmezésre is érdemes, fontos mű, mely hozzásegít ahhoz, hogy operaértővé, operakedvelővé váljanak a fiatalok. "Az adomány felbecsülhetetlen értékű, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az iskola feladata testben és lélekben egészséges, harmonikus teljes ember nevelése, s ez elképzelhetetlen zene nélkül. Ha szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy az agresszivitás, az erőszak mind nagyobb teret hódit, ez ellen küzdeni pedig leghatékonyabban az értékelvű neveléssel lehet. Hiszünk a zene szocializáló, személyiségformáló erejében, abban, hogy a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. A rombolás évei után újra kell építeni az oktatást, a zenei művelést, hogy a diákok testben és lélekben egészségesen jöjjenek ki az iskolákból, szeressék a muzsikát, értsék azt a népzenei kincset, amely alapja a magyar operairodalomnak. Aligha lehet elvárni, hogy minden gyermekből operaszerető felnőtt váljon. Ám az a diák, aki az iskolában végighallgatja néhányszor a Hazám, hazám kezdetű áriát, vagy Melinda szomorú énekét, túl azon, hogy később is felismeri e dallamot, egyúttal leckét kap emberségből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből. Egész életén át emlékezni fog Erkel Ferenc, Katona József nevére, Bánk bán történetére. Az Operaház énekesei, zenekara pedig garancia arra, hogy a diákok világszínvonalú előadásban ismerjék meg nemzeti kincsünket. Köszönet az Operaháznak a felajánlásért, köszönet nemzeti operánk gyönyörű előadásáért" - fogalmazott.

A CD-adományozás része az Operaház új ifjúságnevelő projektjeinek, melyek közül az egyik legfontosabb a következő tanévben induló "Ismerkedés az Operával" előadás-sorozat. A programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett TÁMOP-pályázaton elnyert közel negyven millió forintos támogatásból finanszírozza az Operaház szakmai csoportja, amely hat iskolába szervez opera-beavató sorozatot.