Fülöp, Evelin

Ismét Ádámok és Évák ünnepe Szolnokon

2011.05.19. 15:56

Programkereső

A magyar rege- és mondavilág közismert műveit jelenítik meg a színpadon a szolnoki középiskolások a harmadik Ádámok és Évák ünnepe vetélkedőn jövő februárban.

"A 2009-ben indult kezdeményezés célja változatlan, azt szeretnénk, ha a középiskolások játékos módon megismernék a színház belső világát. Az első vetélkedőn Madách Imre Az ember tragédiáját vitték színre a résztvevők, ezt követte tavaly a Biblia feldolgozása" - idézte fel Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a teátrumban május 18-án tartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az Ádámok és Évák ünnepével nem színészképzőt akarnak teremteni, mert arra megvannak a műhelyek, ugyanakkor a középiskolásokban tudatosítani kell, hogy a teátrum nem álomvilág, sokkal inkább egy üzem, ahol nemcsak a színészek, hanem a díszletesek, az öltöztetők és takarítók is legalább olyan fontosak a sikeres produkcióhoz.

Kiss József, a színház művészeti vezetője a részletekről elmondta: a jövő évi versengésre a szolnoki középiskoláknak május 31-ig lehet nevezni. A magyar rege- és mondavilág közismert műveivel kapcsolatos ötletek megvalósításán a nyári szünetben lehet gondolkozni, az iskolaév kezdetétől jöhet a felkészülés, majd 2012 februárjában a színpadi produkció.

Az Ádámok és Évák ünnepének első rendezvényén 250, a másodikon - tizenkét középiskola színeiben - 300 fiatal szerepelt.