Júlia, Rita

Fedezzen fel fiatal tehetségeket!

2011.05.30. 17:32

Programkereső

Június 4-én délelőtt ifjú versenygyőztesek lépnek fel az ingyenes Jeunesses Ifjúsági Koncert keretében a Zuglói Zeneházban.

A tavalyi évhez hasonlóan újra országos és megyei zenei versenyek díjazottjai, meglepően fiatal és megdöbbentően tehetséges fuvolisták, zongoristák, gitárosok, csellisták és ütősök, valamint egy minden szempontból kiemelkedő énekes  szerepel a Jeunesses Musicales Hungary és az Edu-Art művészetoktatási magazin által rendezett ingyenes gálakoncerten, melyre június 4-én, szombaton 11 órától kerül sor a Zuglói Szent István Zeneházban.

Nagy Renáta hét éve tanul fuvolázni a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában. Többek között a Nógrád Megyei Zeneiskolai Fuvolaverseny győztese, Nagydíjasa (2006), bejutott az Országos Fuvolatanulmányi Versenyek döntőjébe 2006-ban és 2009-ben. Az idei tanévben is folytatta sikereit: a Fesztiválzenekar a zeneiskolákért döntőse, valamint kiemelkedő sikerrel szerepelt a VIII. Országos Fuvoladuó és Kisegyüttes Versenyben, ahol korcsoportjában Nagydíjas első helyezést kapott Frecska Rebekával. Rebeka hatodik éve tanul fuvolázni szintén Kanyó András tanítványaként. Több verseny díjazottjaként sikeresen felvételizett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, így ősztől tanulmányait a „konziban" folytatja.  

Budai Botond mindössze kilenc éves, de már négy éve tanul csellózni a Szent István Király Zeneművészeti Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Koránál fogva most indulhatott az első nagyobb versenyen (Banda Ede Gordonkaverseny) ahol I. helyezést ért el Dolfin Benedekkel együtt. Bátyja példáját követve Benedek is korán elkezdett csellózni, amit jelez, hogy nemrégiben az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen abszolút I. díjat és egy különdíjat is nyert. Tanáruk: Antók Zsuzsa.

Kovács Beatrix zenei tanulmányait nyolcévesen kezdte Czakó Erikánál a kisvárdai Weiner Leó Zeneiskolában. Az I. Kelet-Magyarországi Gitárversenyen a korcsoportjában Kiemelt Nívódíjat kapott. Kövesi Borbála először zongorán kezdett tanulni, de édesanyja irányításával a gitározásban is nagy léptekkel halad előre. 2007-ben az nyíregyházi Országos Zeneiskolai Zongoraverseny, 2009-ben a váci  Országos Zeneiskolai Gitárverseny IV. díját nyerte el. Idén a győri, szombathelyi és veszprémi regionális zongoraversenyeken szerzett első helyezést - immár a zongora mellett lehorgonyozva.

Foki Dániel
Foki Dániel

Foki Dániel zenei tanulmányait a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában Őriné Kamarássy Henriettnél kezdte, ezután vették fel a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába. Itt tanára először Németh Zsuzsa, majd Czeller Krisztina volt. Két éve az Országos Gregor József Énekverseny II., valamint az Országos Szakközépiskolai Énekverseny I. helyezettje lett, 2011-ben pedig a Simándy József Énekversenyt nyerte meg.

Csabay Zsuzsanna gimnáziumi és zeneiskolai tanulmányai mellett ifjúsági szimfonikus zenekarban játszik, az Egressy Ifjúsági Zenekar első fuvolása. Az együttessel júniusban másodszor utazik Belfortba, nemzetközi fesztiválra. Siklósi Kristóf a miskolci Fazekas Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8. osztályos tanulója. Kicsi korától vonzotta minden zenével kapcsolatos tevékenység, ami nem csoda, hiszen szülei a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészei. Ez évben második alkalommal nyert 2. helyezést a megyei zongoraversenyen, emellett fuvolázni is tanul. Rendkívüli adottságait jelzi, hogy második hangszerén is nyert már első díjat megyei versenyen, és a Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért verseny döntőjébe is bejutott. Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik komponálással, kamarazenekari művet írt egy Liszt-pályázatra. A most bemutatásra kerülő fuvoladuó is az ő szerzeménye, amely a Balassagyarmati Országos Versenyre készült, s amellyel első díjat, nagydíjat és kortárs mű bemutatójáért kapott.

Horváth Gergő, Szöllősi Boldizsár, Begidsán András, Stefán Dávid, Kincses Attila, Szendrei Tamás, Pivarnyik Péter a gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola tanulói. A DRUMS ütőegyüttes tagjaiként számos országos verseny győztesei szóló és kamarazenei kategóriában egyaránt, emellett évente 15-20 koncerten működnek közre.

Jeunesses Ifjúsági Koncert

2011. június 4. 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

Műsor:

Zempléni László: Rondino
Zempléni László: Öt magyar népdal

Előadják: Horváth Gergő, Stefán Dávid, Szöllősi Boldizsár, Begidsán András - ütőhangszerek

Tanáruk: Stefán Tivadar

Király László: Magyar népdalok, No. 1, 3, 10

Előadják: Frecska Rebeka, Nagy Renáta - fuvola

Tanáruk: Kanyó András

Dimitrij Sosztakovics: Kontratánc
Edward Jones: Glwysen - Középkori walesi dal
Johann Strauss: Orosz induló

Előadják: Budai Botond, Dolfin Benedek, Harangozó Máté - cselló

Tanáruk: Antók Zsuzsa

Johann Sebastian Bach: A-dúr Bourrée
Fernando Sor: h-moll etűd
Leo Brouwer: Un dia de noviembre

Előadja: Kovács Beatrix - gitár

Tanára: Czakó Erika

Moszkovszkij: Tarantella
Bartók Béla: III. Rondó

Előadja: Kövesi Borbála - zongora

Felkészítő tanára: Szalontai Árpádné

Robert Schumann: Dichterliebe
I. Im wunderschönen Monat Mai
II. Aus meinen Tränen spriessen
III. Die Rose, die Lilie...
VI. Im Rhein...
XI. Ein Jüngling liebt ein Mädchen

Előadja: Foki Dániel - ének

Zongorán kíséri: Pék Marianna

Georg Philipp Telemann: F-dúr szonáta - I. tétel
Siklósi Kristóf: Hangulatok - fuvoladuók sorozatból: Merengés, Kesergő, Tréfa

Előadja: Csabay Zsuzsanna, Siklósi Kristóf - fuvola

Tanáruk: Kaveczki Márta

Zivkovits: Trio per Uno

Előadja: Kincses Attila, Szendrei Tamás, Pivarnyik Péter - ütőhangszerek

Tanáruk: Stefán Tivadar